Petros Amca ve Goldbach Sanısı
Kitabın ismini görüp hemen ürkmeyin olur mu?
Şayet bunca gölgede kalmasa ve içeriği hakkında biraz daha fikrimiz olsaydı eminim pek çoğumuzun kitaplığına çok daha önce eklenirdi.
Evet, kitap ünlü bir matematiksel teorem üzerine yazılmış! Ama akademik ya da didaktik bir metin okuyacağınızı düşündürmesin bu.
Hayatımızın her alanını kapsayan matematik ile öyle ya da böyle iç içeyiz, öyle değil mi? ️Şayet matematik ile biraz ilgili iseniz keyifli bir okuma sizi bekliyor.
Şayet birazdan öte bir ilginiz var ise , yani bilindik teoremlerden ve ünlü matematikçilerden biraz daha haberdarsanız çok daha şanslısınız.
Zirâ eksantrik bir okumaya yelken açacaksınız.
Goldbach Sanısı: “İKİDEN BÜYÜK HER ÇİFT SAYI İKİ ASAL SAYININ TOPLAMINA EŞİTTİR.”
Bu önermeyi ispatlamaya çalışan ve bu takıntısından dolayı yaşamında psikolojik sancılar çeken bir matematikçinin hayatıyla selamlıyorum sizi.
Hikayenin anlatıcısı liseli bir gençtir.
Babası ve amcasından deha sahibi ama başarısızlık abidesi olarak gördükleri Petros Amca’sı hakkında pek çok şey duyar. Ama duydukları ile yetinmek istemez ve onun hakkında daha fazla bilgi edinmeye karar verir. Ve bunu yapmaya çalışırken, Petros Amca'nın çözmeye çalıştığı matematikteki en büyük çözülmemiş problemlerden biri olan gizemli Goldbach'ın Varsayımı'na rastlar. Hikayenin geri kalanı, Petros Amca'ya ne olduğu ve Goldbach Varsayımı'nın ortaya koyduğu bulmacayı çözme arayışı hakkındadır.
Alman matematik dehası Christian Goldbach’ın 1742 yılında Euler’e yazdığı mektupla başlayan ve henüz çözülememiş problem Goldbach Hipotezi, bugün hâlâ matematikçilerin dikkatini çekmektedir.
Petros Amca ve Golbach Sanısı unutulma pahasına da olsa bir dâhinin yıllardır çözülememiş bu soruyu çözme takıntısını şaşırtıcı ve hayranlık uyandırıcı bir şekilde ele alıyor.
Yeteneğini yüzyıllardır çözülemeyen bir problemi çözmek üzere kullanan matematikçi Petros Amca problemin sürüklediği girdapla münzevi bir hayat sürmeye başlar. Tüm ailenin sırt çevirdiği bu bilim adamının bir telefonla açığa çıkan geçmişi yeğeninin gelecekteki aynası olur. Onu bilim dünyasından koparan bir matematik problemi, kendisi gibi olmayı arzulayan yeğenini de hırslı ve takıntıya dönüşen bir girdaba sürükler.
Eleştirmenlerin hayranlığını kazanan bu uluslararası çok satan kitap için naçizane fikrim; “teğet geçmeyiniz” olurdu. Apostolos DoxiadisPetros Amca ve Goldbach Sanısı