···Okunma: 03 Şubat 2026 12:01 Toplumun 'kenef' gibi gördüğü bir hayatın içinden, aslında o bataklığın asıl mimarı olan düzene tutulan bir aynadır Genelevde Yas.
İrfan Yalçın, Genelevde Yas ile bizi sadece duvarların ardına değil; hayalleri çalınmış, şefkati bir 'nikah cüzdanına' veya 'evlat kokusuna' sığdıramamış kadınların sessiz çığlığına davet ediyor. Bu satırlar, bedeni bir metaya dönüşen bir kadının, aslında en temel insan hakkı olan 'aidiyet' ve 'saygınlık' özleminin iç burkan bir itirafıdır.
Yaprak karakteri, küfrün ve tokat seslerinin yankılandığı o rutubetli koridorlarda, avucundaki kuru gül yapraklarını yere serpiştiriyordu. Bu, kire karşı verilmiş en zayıf ama en onurlu savaştı. Dünya onu çirkinleştirmek için üzerine kusarken, o cebindeki son kokuyu tozlu zeminle paylaşıyordu.Bedenin ve ruhun hırpalandığı düzene karşı güzelleştirme çabası.
Kitabın sonunda şu soruyla baş başa bırakır: Asıl kirli olan, hayatta kalmaya çalışan bu kadınlar mıdır, yoksa bu düzeni yaratan ve sürdüren sessiz çoğunluk mu?