Böyle Küçük Şeyler
Spoiler hassasiyeti olan okurların metni bu uyarıyı dikkate alarak okumaları önerilir.
Claire Keegan’ın Böyle Küçük Şeyler adlı eseri, yalınlığıyla derinleşen, sessizliğiyle yankılanarak büyüyen bir metin. Yalnızca 86 sayfadan oluşmasına rağmen, okurun zihninde ve vicdanında uzun süre kalmayı başaran bu kitap, mutluluğu büyük anlatılarda değil; küçük, basit ve incelikli şeylerde bulabilen bir adamın, Bill Furlong’un hikâyesini merkezine alır. Babasının yokluğu ve annesini çok erken yaşta kaybetmiş olmanın eksikliğiyle büyüyen Furlong, eşi Eileen ile birlikte emekle ve sabırla kurduğu ailesinin gündelik akışı içinde, “iyi bir baba” ve “sade bir vatandaş” olmanın anlamını sorgular.
Keegan, Hristiyanlık, erdem ve ahlak kavramlarını didaktik bir söyleme başvurmadan; sıradan hayatların içinde, küçük karar anlarında ve içsel çatışmalarda görünür kılar. Yazar, iyiliği bir ayrıcalık ya da kahramanlık meselesi olarak değil, gündelik hayatta verilen sessiz ama belirleyici tercihler olarak ele alır. Bu yönüyle Böyle Küçük Şeyler, ahlaki bir hesaplaşmayı yüksek sesle değil, fısıltıyla yapar.
Yazar, Kuzeybatı Avrupa’nın karanlık mahzenlerinden biri olan ve İrlanda’da sonuncusu 1996 yılında kapatılan Magdalene Çamaşırhaneleri’nin insanlık dışı işleyişini, doğrudan bir teşhir yerine, “normal” hayatların arka planına tıpkı bir gölge gibi yerleştirmiş. Okur olarak o gölgeyi sürekli hissediyorsunuz. Devletin, kilisenin ve toplumun örtük suç ortaklığıyla sürdürülen bu düzen, Bill Furlong’un içsel sorgulamaları, zayıflıkları ve vicdani muhakemeleri aracılığıyla okurun karşısına çıkıyor. Keegan’ın asıl başarısı, bu sarsıcı gerçeği dramatize etmeden veya bağırmadan, Bill’ in gündelik yaşantısının detayları, aynı zamanda annesinin ve çocukluğunun izleriyle daha da çarpıcı kılabilmesidir nezdimde.
1985 yılının İrlanda’sında, New Ross kasabasında geçen hikâye; yoksullukla çevrili, günü kurtarmaya çalışarak yaşayan kasaba halkının ortak kabulleriyle örülüdür. “Hayatta ilerlemek istiyorsan bazı şeyleri görmezden gelmelisin” düşüncesi, bu dünyanın sessiz yasasıdır. Ancak Bill Furlong, hem suistimal edilmiş bir din anlayışı hem de kendi çocukluğunun kırılgan hatıraları etrafında bu kabule direnmeye başlar. Keegan, iyi bir insan olmanın ve öyle kalabilmenin büyük bir ayrıcalık yada nadir bir şans değil; her koşulda mümkün olan ama bedeli de olan bir seçim olduğunu bize gösterir.
Böyle Küçük Şeyler; büyük laflar etmeden, kesin cevaplar sunmadan okuru kendi vicdanıyla baş başa bırakıyor. Kötülüğü olağanlaştıran bencil sessizliği ise gözler önüne seriyor.Claire Keegan