Puan vermedi·109 syf.····Okunma: 03 Şubat 2026 22:10 **Japon edebiyatının kült eserlerinden bir olan bu kısa ama etkili kitabı henüz okuyabildim. En başta söylemem gerekli ki kitaptan Albert Camus'un Yabancı romanının tadını aldım. Yabancı'da Camus'nun karakteri iradesini kullanmayı reddederken, Japon yazarın bu romanında da toplumda kabul görmek için iradesini kenara koymuş bir adam çıkıyor karşımıza.
Hayatını, toplumda yer edinebilmek, dışlanmamak ve fark edilmemek için devamlı komiklikler yaparak geçiren bir karakter etrafında dönen hikaye aslında normal olabilmenin bile ne kadar çaba gerektirebildiği anlatıyor. Roman boyunca bu palyaço maskesiyle hayatını idame ettirmeye çalışan bir adamın çektiği ruhsal sancılarını görüyoruz. Kitaba ismini de veren 'insanlığı yitirmek' deyimi, ana karakterin sürüklendiği alkol, uyuşturucu ve intihar teşebbüsü gibi kötü alışkanlıklarla hayatını felakete sürükleyişle anlam buluyor.
Kitabı tek bir cümleyle özetleyecek olsaydım, bu cümle kesinlikle şu olurdu; İnsan kalabilmek için insanlığını yitiren bir adamın hikayesi.**