Cennet de cehennem de içimizde
2026 6. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2026 21:50
Dorian Gray'in Portresi ,Victoria dönemi Büyük Britanyası’nın en başarılı ve en ünlü yazarlarından biri olan İrlandalı edebiyatçı Oscar Wilde ’ın kaleme almış olduğu bir eserdir. Dorian Gray’in Portresi ilk kez 1890 yılında Lippincott’s Monthly Magazine dergisinde yayımlanmıştır. Dorian Gray’in Portresi kitap haline geldikten sonra, ahlaksızlığı yücelttiğine yönelik çıkan eleştirilerden ötürü yazarımız bu kitabı yeniden düzenledi; bazı kısımlar çıkarıldı ve eklendi. Her ne kadar Oscar Wilde o dönemde birçok eleştiriye maruz kalsa da Victoria döneminin en başarılı yazarları arasına ismini yazdırmıştır. NOT: Kalan kısımda spoiler bulunuyor!!!!! Kitap Dorian Gray üzerinden ilerlemektedir. Dorian Gray’in iki tane zıt kişiliklere sahip yakın arkadaşı vardır. Bunlardan biri Basil Hallward’dır. Basil, kaliteli bir ressam olmakla birlikte içe dönük bir kişiliğe ve soyut düşünceler üzerinde kalmaya meyilli bir karakterdir. Roman boyunca Dorian’ın güzelliği onu etkilemiş, hatta kendi sanatını dahi Dorian Gray’in suladığını, onun bahçesine yeni çiçekler verdiğini sık sık dile getirmiştir. Dorian Gray’e bakmak onu daima yeni dünyalara, sanatına ulaştırmaktadır. Dorian’ın bir diğer yakın arkadaşı ise Lord Henry’dir. Basil’in aksine Lord Henry dışa dönük ve açık sözlü bir kişiliktir. Dürüst olmak gerekirse kadınlar hakkındaki düşünceleri ve onun kabalıkları yüzünden ondan pek hoşlandığımı söyleyemem. Asıl sebebe gelecek olursak Lord Henry kitabın gidişatını tamamen değiştirmiş ve kendi dostunu şeytani bir vaziyete sokmuştur. Oscar Wilde bu üç karakter hakkında şöyle söyler: “Basil Hallward, olduğumu sandığım kişidir. Lord Henry, insanların ben sandığı kişidir, Dorian ise belki başka çağda benim olmak istediğim kişidir.” Bu sözlerden de anlayacağımız gibi yazarın kendi içsel durumlarının izlerini romanında görmek mümkündür. Birbirinden zıt insanları görmek; onların düşüncelerini ve düşüncelerinin nasıl eyleme dönüştüğünü görmek keyifli bir yolculuktu. __“Ona göre insan, sayısız yaşama ve sayısız hissiyata sahip; şekilden şekle giren karmaşık bir yapıya sahipti.” “Riyakarlığın başkentinde yaşadığımızı unutuyorsun sevgili dostum.”__
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202399bin okunma