Karşılıksız sevilmek nasıl bir şey? Biri soruyor da 🥲
9 +1'leme
21,6bin Gösterim
Hani uykunu alırken tam uyanırsın yüzün buruşur o aklına gelir tamda karşılıksız sevmek budur
Hissettim resmen
Kısa cevap: Karşılıksız olsa sevilmiyor olurdu. Karşılığın "bilinçli" verilmemesi, bir karşılığı olmadığı anlamını taşımaz.
Bu yorum görüntülenemiyor
Sen sevince iyi.. ama karşı tarafı bilmiyorsun ki içini okuyamıyorsun seviyor diyorsun altından neler çıkıyor. Tabi bu her insan için geçerli değil ama durum bu. Sevildiğini asla bilmiyorsun o yüzden kimi nasıl seviyorsan hep öyle sevil de geç :)
Spinoza bu sorunuzu şu şekilde cevaplamış yıllar önce; En yüksek sevgi biçimidir, karşılık beklemeyen sevgidir. O buna "Tanrı’nın Entelektüel Sevgisi" der. Yani eğer birini sadece bize verdiği mutluluk için seviyorsak, aslında o kişiyi değil, bize hissettirdiklerini (yani kendimizi) seviyoruzdur. Karşılıksız sevgi ise, nesnesini olduğu gibi kabul eden ve ondan hiçbir şey talep etmeyen, "çıkar gözetmeyen" bir eylemdir.
G.
Yani bir nevi kendisini başkalarının aracılığıyla sevmesi diyebilir miyiz?
Karşılıksız sevmek olsa destan yazarımda. Karşılıksız sevilmek bende yok üzgünüm.
Bende de yok
‘Sevecek sandım’ ile ‘beni sevmeyeceğini anlamak zaman aldı’ arasında geçen zehir zemberek bir süreç. Vazgeçince kazanıyorsun. ((: