·520 syf.····Okunma: 31 Ocak 2026 18:09 Yıllardır süregelen bir sessizliğin ardından, dijital bir akışın içinde aniden karşıma çıkan birkaç kelimeyle başladı bu yolculuk. Bir zamanlar bihaber olduğum bu eser, "okunacaklar" listemin tozlu basamaklarını hızla tırmanıp başköşeye yerleşti. Şimdi geriye dönüp baktığımda; o anlık merakın peşinden gitmiş olmanın verdiği huzuru yaşıyorum. Çok net söylüyorum, bu edebi keşiften dolayı zerre pişman değilim; bugün olsa, o kelimelerin peşine yine aynı heyecanla düşerdim.
Kitabın mutfağındaki o sabırlı emeği hissetmek mümkün. Her güne bir kelime nidasıyla başlayan o dijital yolculuğun, vakti gelince kağıda ve mürekkebe bürünmesi isabetli bir karar olmuş. 365 kelimenin her biri, kendi hikayesini anlatırken aralara serpiştirilen o zarif pasajlar —bir şiir dizesi, bir roman cümlesi ya da bir hikaye kesiti— esere bambaşka bir derinlik katmış. Seçilen alıntıların niteliği, kelimenin sadece sözlük anlamını değil, ruhunu da bize fısıldıyor; belli ki her biri kuyumcu titizliğiyle yerleştirilmiş.
Dil, yaşayan bir organizmadır ve kelimeler de en az bizler kadar canlıdır. Nasıl ki bizi tanıyan son kişi öldüğünde gerçekten bu dünyadan göçmüş sayılacaksak, kelimeler de kullanılmadıkça tarihin karanlık sayfalarına gömülüyor. Yüz yıl evvel bir çocuğun oyununa eşlik eden, elli yıl önce bir sofranın tuzu biberi olan o kelimelerin bugün "yabancı" gelmesi, aslında dilimize karşı işlenen sessiz bir cinayet değil de nedir? Şahsen çoğuna aşina olduğum, yarısını zihnimde bir yere oturttuğum ama belki ancak yüzde onunu gündelik hayatıma dahil edebildiğim bu enfes kelimeler, bana dilin o muazzam genişliğini tekrar hatırlattı. Okuyun, okutun; zira bu kitap, hafızamıza atılan şık bir imzadır.