Bazı Kelimeler Çok Güzel - Mini Kitap

Lugat 365

Kolektif

2025 41. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 20:33
Lugat 365 bana kelimelerin ruhunu hatırlattı. Günlük hayatta hızla tükettiğimiz, çoğunu artık bilmediğimiz o sözcükler bu kitapta yeniden nefes bulmuş. Sayfaları çevirirken eskiyle yeni arasında bir köprü kurulduğunu hissettim. Kelimenin anlamını, taşıdığı duyguyu, kültürü ve hafızayı da gördüm. Sanki unuttuğumuz bir dostla yeniden karşılaşmak gibi, hem sevinçli hem biraz hüzünlü. Kitabın tasarımı da içeriğiyle uyumlu, özenli ve zarif. Her kelimenin yanında durup biraz düşündüm, bazen kendime, bazen geçmişime dair izler buldum. Dilin bize sunduğu güzellikleri fark etmek için yavaşlamamız gerektiğini bir kez daha anladım. Bu kitap, dilin estetiğine dokunmak isteyen herkes için kıymetli bir yol arkadaşı. Dil, zamanın külleri arasından bize seslenen en eski dosttur.
Puan vermedi·520 syf.·
2021 223. kitabı
Bazı okurlar eleştiri yapmış bu kitapla alakalı ama bence bu kitabın özü o. Unutulmuş günümüzde kullanılan veya kullanılmayan kelimeler manalarına kavuşmuş. İçeriğinde bu kelimelerden oluşan beyitler var. az olabilir ama bu kitabı kesinlikle kötü yapmaz. Ayrıca yazı fontu, kullanılan kağıdın gramajı kitabın kalitesini gözler önüne seriyor... Ben çok beğendim. Derleyen düzenleyen bu fikri ortaya atanları tebrik ediyorum...
2022 44. kitabı
Okunma: 11 Mart 2022 00:15
Bilmediğim bir çok kelimeyi açıklamalarıyla ve cümle içinde kullanımlarıyla (hem de en sevdiğim şair ve yazarlardan alıntılarla) bu kitaptan öğrendim. Okuması çok eğlenceli,mini boy kitap olması ise sevimli geldi. Türkçemize güzellik getirmiş kitap,okumayanlara tavsiyedir,sürekli çantada taşımalık.
Kelimeler hazinesine yolculuk..
Puan vermedi
Edebiyat 'gayya kuyusu', bir dalan, bir daha çıkamaz. Romanlar, hikayeler, şiirler, dramlar ve daha nice kitaplar. Her kitap, bir hayatın yansıması, bir ailenin hikayesi. Bazen bize ayna tutar kitaplar. Hani diyorum ya arkadaş oluyorum kitaplarla. Ben onları dinliyorum. İşte ben de o ayna tutulanlardanım. Bir nevi kendimi okumuş oluyorum. Ne var ki, okurken kitabın dili bana hitap ederse, ben onu dinlerim. Nasıl ki demişler zamanında atalarımız; " Ho var dağa kaldırır, ho ho var dağdan indirir"(Büyük Dayag Azerbaycan filminden replik.) İşte kitap dili ne kadar okunabilir olursa, okumak da o kadar keyifli olur. Bir yazarın en güçlü silahı sözdür. Ama okurun o sözleri anlaması için bir yardımcıya ihtiyacı olur bazen. Lugat 365 size tam da 'pusula' olabilecek o kitaplardan. Kitabın daha ön sözünden kelimelerin büyüsüne kapıldım. Bir kitabın niyeti, neye hizmet edeceği ön sözde bu kadar mı güzel anlatılır? Günümüzde dilimize peleseng olmuş kelimeler vardır ya. İşte bu kitap onlara ışık tutmuş. Sözün "doğduğu topraklara" gitmiş adeta. Yer yer bazı kitaplardan alıntılar da ekleyerek okurunu huzurla dinlendiriyor kitabımız. Alıntılarda kelimelerin nasıl güzel kullanılabileceğini de bize anlatmış oluyor. Yani kısacası(uzun oldu ama) kitabı derleğip toplayan, okucuya gelene kadar üzerinde kimlerin emeği varsa, tek tek teşekküredesim geldi. Bu kadar uzun sürede okuma sebebim; her kelimenin tadına varmak istemem. Kitabın neredeyse tamamını alıntıladım. Her eve lazım, masaüstü kitabı niteliyinde. Pdf olarak okudum ama, zaman zaman açıp bakarım yani... Kitabı bana tavsiye eden, pdf linkini bile bulup okumama vesile olan değerli okur @Siyahbeya_z size minnettarım. Keyifli okumalar değerli olurlar. Okuyun ve kelimelerin eşsiz büyüsüne siz de varın))
Lugat 365 Üzerine Bir Güzelleme
2026 2. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 18:09
Yıllardır süregelen bir sessizliğin ardından, dijital bir akışın içinde aniden karşıma çıkan birkaç kelimeyle başladı bu yolculuk. Bir zamanlar bihaber olduğum bu eser, "okunacaklar" listemin tozlu basamaklarını hızla tırmanıp başköşeye yerleşti. Şimdi geriye dönüp baktığımda; o anlık merakın peşinden gitmiş olmanın verdiği huzuru yaşıyorum. Çok net söylüyorum, bu edebi keşiften dolayı zerre pişman değilim; bugün olsa, o kelimelerin peşine yine aynı heyecanla düşerdim. Kitabın mutfağındaki o sabırlı emeği hissetmek mümkün. Her güne bir kelime nidasıyla başlayan o dijital yolculuğun, vakti gelince kağıda ve mürekkebe bürünmesi isabetli bir karar olmuş. 365 kelimenin her biri, kendi hikayesini anlatırken aralara serpiştirilen o zarif pasajlar —bir şiir dizesi, bir roman cümlesi ya da bir hikaye kesiti— esere bambaşka bir derinlik katmış. Seçilen alıntıların niteliği, kelimenin sadece sözlük anlamını değil, ruhunu da bize fısıldıyor; belli ki her biri kuyumcu titizliğiyle yerleştirilmiş. Dil, yaşayan bir organizmadır ve kelimeler de en az bizler kadar canlıdır. Nasıl ki bizi tanıyan son kişi öldüğünde gerçekten bu dünyadan göçmüş sayılacaksak, kelimeler de kullanılmadıkça tarihin karanlık sayfalarına gömülüyor. Yüz yıl evvel bir çocuğun oyununa eşlik eden, elli yıl önce bir sofranın tuzu biberi olan o kelimelerin bugün "yabancı" gelmesi, aslında dilimize karşı işlenen sessiz bir cinayet değil de nedir? Şahsen çoğuna aşina olduğum, yarısını zihnimde bir yere oturttuğum ama belki ancak yüzde onunu gündelik hayatıma dahil edebildiğim bu enfes kelimeler, bana dilin o muazzam genişliğini tekrar hatırlattı. Okuyun, okutun; zira bu kitap, hafızamıza atılan şık bir imzadır.
2024 94. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 09:20
düşünce olarak çok güzel bi şekilde çıkmış yazarlar bence yola. kitap kötüydü de diyemem ama bence eksikti, belki de bu düşüncem bi dilbilim öğrencisi olarak detay bilgilere kafamı takmamdan kaynaklı, diye kendimi avutmak isterdim ama kitapta seçilen bazı kelimelerin bana hiçbir şey katmadığını düşünüyorum. Yolculuk sırasında okuyup bitirdiğim için belki de kitaba karşı ümidim kırıldı yorgunluktan bilemiyorum. fakat bana yine de vay be bu kelime de burdan mı geliyrmuymuş , anlamı bu muymuş ya da böyle bi kelime mi varmış türkçede dedirtti bunun için bile okunur bence. Lakin maalesef beklentimi karşılamadı...
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 19:23
Lûgat 365, her gün için seçilen eski ve anlamlı bir kelimeyle, dilin şiirsel yönünü hatırlatan özel bir eser. Her kelimeye eşlik eden kısa metinler, okuru hem duygusal hem de düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. Unutulmaya yüz tutmuş kelimeler, hayatın içinden küçük sahnelerle yeniden canlandırılmış. Dilin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir duygu taşıyıcısı olduğunu hissettiren eser tasarımı, dili ve üslubuyla hem estetik hem de içsel bir deneyim sunuyor. Kısa ama kalıcı etki bırakan bir kitap arayanların okumasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2024 36. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 22:19
Çok çok güzel bir çalışma Emeğinize sağlık gerçekten Her güne bir kelime ve kitabın amacı insanlar artık kullanımı seyrekleşen kelimeleri unutmasın. Hepsine baktım ve en az üçte birini biliyor ve kullanıyorum bu ayrıca mutlu etti. Bilmediklerimi de öğrenmeye gayret edeceğim. Bitti ama aslında yeni başlıyor Bana göre kitaplıkta bulunması gereken bir eser Kitapla ve sevgiyle...‍
2021 79. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2021 01:06
Kelimelerin anlamları içerisinde özgürce yüzüyorsun. Hiçbir kelimenin anlamını öğrenmek bu kadar cezbedici ve merak kıldırmamıştı. Okurken keyif aldığım, sürekli not edindiğim ve içerisindeki sözlere büyülendiğim bir kitap oldu.
Arap aşıklığı
2024 214. kitabı
Bazı Kelimeler Çok Güzel. Tamam anladık da hep mi Arapça farsça güzel hiç mi Öztürk'çe güzel bir kelime yok. Nedir bu Arap seviciliği. Bir bitmediniz. Fikriniz zihniniz Arap çöllerinde. Aksine onlarında aklı fikri batı da. Te Allahım sen akıl fikir ver. Umarım kitabın yeni baskısında Özümüze ait kelimelerden de bir bölüm olur.
Felsefe ve Düşünce

KolektifYazar · 15907 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.