Bazı Kelimeler Çok Güzel

Kolektif
Bazı Kelimeler Çok Güzel... Lûgat 365 projesi, 2014 yılının sonlarına doğru, Banu-Onur Ertuğrul çiftinin aklına düşer. "Hissikablelvuku" gibi, "müşkülpesent" gibi bazı kelimeler, hem söylenişleri, hem de kapsadıkları anlam alanları, dolu dolu geçmişleri ile ne güzeldirler. Kolları sıvar, 2015 yılı boyunca her gün beğendikleri bir kelimeyi twitter üzerinden paylaşmaya, eski kelimeleri unutmuş ya da hiç duymamış günümüz toplumunun dikkatine sunmaya başlarlar... Öyle ki, zamanla paylaşılan kelimeler o günün güncel olaylarına, duygularına göndermeler içermeye, adeta "yaşamaya" başlar.. Takipçileri kısa zamanda yüz binleri bulur... Lûgat365 paylaşımları 2015 yılı sonu itibariyle sona erecek. Ama yayımladığımız kitap, o kelimeleri bir araya getirerek önemli bir kaynak ve başucu sözlüğü olacak. Kendine özel tasarımı ve sunumuyla...
304 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Mayıs 2017

10/10 puan verdi
Bir sözlük okuyacağımı daha önceden hiç düşünmemiştim ama bu kitabı görür görmez hemen aldım. İçinde verdiği kelimelerin derinliği kadar kitabın amacı da bir o kadar derin ve anlamlı. Bu sözlük benim için bir çok konuda ilk sayılabilir. Bu ilklerden birisi de önsözü okumak ki gerçekten önsözü dönüp dönüp tekrar okurum. Kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü okuduğunuz her kelime sizi çok farklı yerlere götürecek. Unutulmaktan kurtaracağınız kelimelerin içinde kaybolacaksınız.
10/10 puan verdi
başka başka dertleri olan , türlü türlü hikâyesi olan kelimeler
Babayânî Tahammülfersâ Fevkalbeşer Lâyetezelzel Safderun Deryadil Aksülamel Desîse
Puan vermedi
Bazı kelimeler gerçekten çok güzel. Kulağa hoş gelen bir ahenkleri var. Kitapta dilimize geçmiş olan bu güzel kelimelerin anlamlarını, köklerinin nereden geldiklerini ve nasıl ortaya çıktıklarını görüyoruz. Kelimelerin açıklamasından sonra, o kelimelerin kullanıldığı edebi eser alıntılarına yer vererek, örnek gösterilmesi de ayrı bir güzel olmuş tabii. Ben keyifle okudum.
9/10 puan verdi
" Bazı kelimeler çok güzel..." Tüm kelimeler güzel fakat bazıları diğerlerinden daha güzel... Önsöz de geçen; "kelimeler vücuda geldiler." Bu ne güzel söz böyle... Sosyal medya da her gün bir kelime paylaşmışlar ve 365 kelimeye ulaşınca kitaba çevirmeye karar vermişler Banu ve Onur Ertuğrul çifti. Günlük hayatıma geçirmeyi arzu ettiğim kelimeler şöyle; müphem(anlaşılmaz) müşkülpesent(zor beğenen) Tevâzu(alçakgönüllü) Sallapati(özensiz) Berceste(seçilmiş,güzel) Fevkaladenin fevkinin de fevkinde nostaljik bir sözlük.. Sadece Oğuz Atay'ın tutunamayanlar kitabından alıntı var (sayfa 45), burdan arkadaş kitabında öyle bir bölüm olmadığını söyledi bende araştırdım ve bulamadım.Okuyan kimse bunu farketmedi mi merak ettim. 1 puanı bu yüzden kırdım,ama yinede müthişti. Sürç-i lisan ettiysem affola :)))
9/10 puan verdi
İncelenecek bir kitap değil, ince elenecek bir kitap. Unutulmaya yüz tutmuş kelimelere hayran ve aşık biri olarak maşuğumu bulmuş gibi oldum ben. Kelimeler kimi zaman gönülleri feth ederken kimi zaman da gönülleri paramparça eder. Kelimelerin her zaman gücüne inanmiş biriyim. Doğru kelimeleri doğru yerlerde kullanırsak kendimizi daha doğru ifade etme fırsatımız olur. Bu kitabı bana daha da çok sevdiren şey ise kelimelerin yanı sıra her ikinci sayfada mükemmel bir şiirin yer almasıdır. Okunmalı mı? Mevzubahis benim gibi şiir ve kelime aşığı biri ise evet, okunmalı. Tavsiye ederim.
9/10 puan verdi
Düşünün ki Japonya’da iki bin yıl evvelinin metinlerini oturup bir Japon rahatlıkla okuyabiliyor. Bir İngiliz bin iki yüz yıl evvelki eserlerinden metinler okuduğu vakit bir şeyler anlayabiliyor. Fransa'daki bir lise öğrencisi, tarihindeki ünlü şairlerin, edebiyatçıların kendi çağdaşlarına armağan ettiği şiirlerini bugün bile okuyup anlayabiliyor.
Puan vermedi
Kelimeler hazinesine yolculuk..
Edebiyat 'gayya kuyusu', bir dalan, bir daha çıkamaz. Romanlar, hikayeler, şiirler, dramlar ve daha nice kitaplar. Her kitap, bir hayatın yansıması, bir ailenin hikayesi. Bazen bize ayna tutar kitaplar. Hani diyorum ya arkadaş oluyorum kitaplarla. Ben onları dinliyorum. İşte ben de o ayna tutulanlardanım. Bir nevi kendimi okumuş
Lugat 365
Lugat 365Kolektif · Can Yayınları · 20172,477 okunma
4/10 puan verdi
Fikir güzel. Baskı, cilt, kağıt kalitesi de ala. Pazarlaması da aliyyülala. Kitabın Şubat 2016, 3. baskısını okudum ve inceledim. İçerik olarak; kitapta seçmece 365 kelimenin manası ve yan sayfada da bu kelimelerden birisinin kullanıldığı meşhur yazar veya şairlerin kitaplarından birer kitap alıntısı bulunmakta. Kitapta bir sayfada bazen üç, bazen iki kelimenin Türkçe anlamı verilmiş. Bu kelimeler ve daha fazlası Osmanlıca-Türkçe sözlüklerde zaten var. İşte pazarlama zekası burada ortaya çıkmış. Değişik baskı, grafik tasarım ile okuyucunun karşısına çıkılmış. Eski kelimelere aşina olmayan gençlere ve diğer az kitap okuyan insanlara cazip gelebilir. Ancak orta seviye ve üstü bilgiye sahip okurlara pek de öyle gelmeyecektir. Çünkü sözlükler bu konuda daha tatminkardır. Okuduğum baskıda (2016, 3. baskı) sayfa 45'te bir SAHTE söz de kullanılmış. Şöyle ki: "Gözden ırak, gönülden de ırak olur mu efendimiz? Hayır Olric. Yüreğinde bir yer açıp oraya oturttuğun her kimse, seninle birlikte gider her yere." Altına da yazmışlar, "Oğuz Atay Tutunamayanlar" diye. 64.media.tumblr.com/8c806e6b00573e1... 3.bp.blogspot.com/-1b9LQUDmeG8/WE... ️OĞUZ ATAY'IN BÖYLE BİR SÖZÜ YOKTUR! 3. baskıdan sonra ne oldu, bu UYDURMA sözü kitaptan çıkardılar mı takip etmedim ama 2015'te ilk baskısı yapılan bu kitap SAHTE sözü okuyanlarına yaymış bulunmaktadır. Bilinçli okumalar dilerim.
2/10 puan verdi
"bazı" kelimeler güzel
20 dakika içinde pdf halini okuyarak bitirdim. Ortalama 300 kelime vardı, gerçekten bunların sadece bazıları güzeldi ;) Kelimelerin çoğu bilindik ya da normal hayatta kullandığımız kelimelerin osmanlıca karşılığıydı. Hani oradaki kelimeleri kullansak hem kafamıza bir şaplak yeriz hem de "ulan şunu şekilli şukullu yapacağına türkçe konuşsana" lafını yer otururuz. Cümleye ingilizce kelime sokmak kadar itici olur! Fikir olarak güzel ama Banu & Onur çiftimizin anlattıkları kadar emek verdiğini düşünmüyorum. Beklentim daha yüksekti. Yalnız gerçekten başarılılar çünkü iyi reklam yaptılar. Basit bir sözlükle yola çıkıp işi büyüttüler. Artık işi, kelimeleri takvime, kupalara, defterlere, fincanlara, kalemlere dökmeye getirmişler. 2-3 kelimeyle marka yaratmak gerçekten büyük bir başarı!
%44 (136/304)
Lügat 365
Kelimeler güzel ama bazı kelimeler çok güzel. Bir sözlük mü yoksa hayatın içinde ki bir anın tek bir sayfa da tek bir kelimeye sığdırılmış hali mi siz karar verin. Ama bence hayatın kendisi. Acısıyla, tatlısıyla, iyisiyle, kötüsüyle, herşeyi ile tam bir 'Hemdem' (syf. 202) Yanımdan, çantamdan, başucumdan ayırmadığım bir "ciğerpare" (syf. 216) Bu zamana kadar ki yapılan sözlüklerin 'feriştah"ı (syf. 270/335)

Kolektif
KolektifYazar · 9710 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "
Kelebeğin Rüyası
Kelebeğin Rüyası
" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet
" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "
Güzel Yazılar - Şiirler
Güzel Yazılar - Şiirler
" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlik
" gibi yayınlar.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.