Müspet Kelimeler Arşivi

Orijinal Adı:
Sufi Sözlük - Müspet Kelimeler Arşivi

Tevafuk
2025 23. kitabı
Raflara kaldırılmış kitap gibi üzeri tozlanmaya yüz tutmuş kelimelerin bulunduğu bir arşiv. Sufi Sözlük Hikmet Anıl Öztekin Tevafuk … Birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma . 170619PC28166B
Alıntı
2021 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2021 21:40
Kitabı okumaya başlayınca konuşmamızdaki ahenk hem bizi hemde etrafımızdaki insanları etkilemeye başlıyor. Günlük kelime dağarcığımızın aslında ne kadar az olduğunun farkına varıyoruz. Bu gibi kitaplar ile renkli konuşmaya adım atıyor ve ufkumuzun açıldığını fark ediyoruz.
2018 4. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2018 23:29
Güzel geliştirici bir kitap. İlk gördüğüm de merak uyandırdı ve aldım. Güzel kelimeler , açıklamalar ve sözler var. Okumak için tavsiye ederim. Yazar bir yorumun da “ Her insan güzel bir yerlere gitmeli bu hayatta, ama önce kullandığı kelimeleri o yolculuğa çıkarmalı… “ diyor.
Din
Sufi SözlükHikmet Anıl Öztekin · Hayykitap · 20181,301 okunma
Kitap bugün elime geçti henüz okumaya başlamadım ama hızlıca sayfaları karıştırdım. Kitabın kapağı sözlük ansiklopedi kapakları gibi kalın basılmış konsepte uygun olmuş beğendim. Bu sözlüğümüz 250 birbirinden farklı unutulmaya yüz tutmuş kelimeleri içeriyor. Her sözcüğün anlamına ek olarak bir çok farklı düşünür, yazar, şairden alıntılar yaparak sözcüğün kullanıldığı bir kesit örneği de verilmiş. Kitabın en beğendiğim yanı da bu, kelime dağarcığınızı zenginleştirmek isterken bir yandan da felsefeci Thomas More'dan ünlü macera romanı yazarı Dan Brown'a, halk ozanı Aşık Veysel'den Yunus Emre'ye, Türk edebiyatının en gözde isimlerinden biri Sabahattin Ali'den, tarih hocamız İlber Ortaylı'ya, Mustafa Kemal'den Mehmet Akif'e Stefan Zweig'e Dostoyevski'ye kadar uzanan geniş bir söz, dizi, şiir, alıntı koleksiyonu bizleri bekliyor.
Din
2020 34. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2020 01:06
Kitap, genel olarak unutulmaya yüz tutmuş kelimelerin hem anlamlarını hem de birbirinden farklı yazarlardan alıntılar yaparak kelime anlamlarını destekliyor. Örneğin; mazi kelimesi, bitmiş olan anlamlarına gelen Arapça'dan dilimize geçmiş sözcüktür. Mazi, olduğundan farklı hatırlandığı için mi kutsaldı, yoksa sahiden geçmişe ait her şey güzel miydi? ~Kaan Murat Yanık/Butimar Ben çok beğendim. Okumanızı tavsiye ederim.
2020 51. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2020 22:18
Merhaba sevgili okur, Sufi sözlük internette çokça alıntısını görüp ilgimi çeken bir kitap oldu. Kitapta çoğunlukla eski kelimeler tanımlanmış, bu tanımlamalara yazar kendi fikirlerini de katmış, çoğunlukla yerinde tespitlerde bulunmuş, çeşitli yazarlardan alıntılarla da anlamın gücünü ortaya sermiş. Daha ilk sayfadan sevdim ve ilgi ile okudum. Hatta bittiği için biraz kalbim kırık. Her gün on kelime okumaktı niyetim ama insan kendini öyle bir kaptırıyorki bir süre sonra bu kuralı unuttum.Anlamını bilmediğim birçok kelime ile karşılaştım. Çok incelikli düşünülmüş ve günümüze bolca göndermeler yapılmış. Sıradan bir kelimenin bir yazarın ya da şairin elinde yücelmesini açık açık gördüm. Hatta bazı kelimelerin tanımlarını kullanmadan bir alıntı içerisindeki vuruculuğu gözler önüne seriliyor. İkinci cildini sabırsızlıkla beklediğim bu şahane çalışmaya puanım 10/10 efenim. Herkese tavsiye ederim.
2021 63. kitabı
Dil, kendini sürekli yenileyen bir kavramdır. Yıllar değiştikçe, çağlar geçtikçe lügatımıza çok farklı kelimeler girer ve kullanılmayan sözcükler unutulmaya yüz tutar. Türkçe özelinde bahsedersek, oldukça multikültürel bir dil yapısına sahibiz. Bir taraftan Arapça'dan, Farsça'dan, eski Osmanlı'dan gelen kelimeler; diğer yandan İngilizce'den Fransızca'dan sözlüğümüze giren, dili modernleştirme adı altında yozlaştırma amacı taşıyan kelimeler... Görüldüğü gibi, çok çeşitli bir coğrafyayı içinde barındıran bir dile sahibiz. Haliyle pek çok eski dildeki sözcük, unutulmaya yüz tutuyor. Bunun bilincinde olan Hayykitap, 2018 yılında Hikmet Anıl Öztekin önderliğinde unutulan kelimeleri gün yüzüne çıkarmak amacıyla Sufi Sözlük'ü yayımladı. Bu, aslında 2017 yılında sosyal medyada başlayan bir projeydi ve gördüğü ilgiyle bir yıl sonra kitap haline getirildi. Her kelimenin heyecanlı bir yolculuk olduğu kanısındayım. İşte Sufi Sözlük'ün sizi çıkaracağı bu yolculukta en önden biletinizi almalısınız! Sufi Sözlük, ilk cilt olarak tasarlanan sert kapaklı formatında 250 kelimeden oluşuyor. Eski Türkçe'den örnek sözcükler sunan bu sözlük, her kelimenin kullanıldığı yerle ilgili örnek parçalar da sunuyor. Bu örneklerde pek çok filozof, yazar ve şair adeta kelimelere ses alıyor, o değerli insanlardan alıntılar yapılıyor. Bu açıdan, çok çeşitli bir koleksiyon sizleri bekliyor. çoğu kelimenin anlamı içimizi ısıtıyor. Fonetik açıdan da birbiriyle oldukça uyumlu kelimeler seçilmiş, bu uyumlu tınılarla farklı hülyalara dalıyoruz. Dilimizi hep geliştirmemiz ve dağarcığımızı çoğaltmamız gerektiğinin farkına varıyoruz. Örneklerinin çoğalması dileğiyle, çok beğendiğim bir çalışmaydı
Kitap
2018 27. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2018 02:15
Herkesin özellikle de her okurun kütüphanesinde bulunması gereken çok kıymetli bir sözlük. Sadece sözlük demek kifayetsiz kalır. Ayni zamanda ele alınan kelime ile ilgili kitaplardan kesitler barındıran usanmadan tekrar tekrar okuyup inceleyebileceğiniz bir eser.
2021 10. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 18:39
• Seçilmiş olan bazı müspet sözcüklerin anlamları ile birlikte o kelimenin kullanıldığı bir yazıdan alıntı yapılmak suretiyle daha da pekiştirilmesi, hafızada kalmasını sağlaması güzel olmuş. • Beğendiğim bazı kelimeler; tevafuk, hemdem, vuslat, eyvallah, mâsivâ, ebrar, hasbelkader, lafügüzaf, mukadderat, naçizane, vefa, mihmandar, kâfi, hâletiruhiye, meftun, mütemadiyen, nevi şahsına münhasır, mazi, velhasılı kelam... Sufi Sözlük Hikmet Anıl Öztekin
Sufi Sözlük
2020 19. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 13:12
Bazen kelimelerin anlamlarıni merak edersiniz açıp sözlükten bakmak istersiniz. Bu sözlük bunun ötesinde aslında. Kelimelerin sadece anlamlarini değil de kelimelerin gerçekçi yanını ve kelimeler içindeki hazinenin kapağıni aralamış gibi. İnsan okudukça hazine avına çıkmış gibi oluyor...

Hikmet Anıl ÖztekinYazar · 9 kitap
– 1986 yılında öğretmen Anne ve Babanın ilk oğlu olarak dünyaya geldi. – Kova burcu, sayısala ve özgürlüğüne aşıktır. Matematik ve Fizik aşkıyla dolu gençlik yıllarının ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat Fakültesini kazandı. – Üniversite süresince sosyal sorumluluk projeleri ile Türkiye genelinde bir çok projeye imza attı. Günümüzde dahi bir çok üniversite tarafından düzenlenen “Kardeş Okul” projesini ilk olarak 2006 yılında İTÜ’de kendisi başlatarak diğer üniversitelere yayılmasını sağladı. Diyarbakır’da 2 ilköğretim okuluna derslikler ve kütüphane yapımı, üniversite içerisinde sigara satışının kaldırılması, İhtiyacı olan öğrencilere destek sağlayan “İTÜ Giysi Odası” gibi bir çok sosyal sorumluluk projesinde kurucu pozisyonundaydı. Yeşilay, Sarıay, Toplum Gönüllüleri, Lösev gibi derneklerden ödüller aldı. – Dönemin İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Muhammed Şahin tarafından üniversitedeki sosyal girişim ve başarılarından dolayı 2 yıl üst üste teşekkür ödülü aldı. – 2 Yıl boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrenci Konseyinde başkan yardımcılığı görevini üstlenerek öğrencilerin üretkenliğine, girişimlerine ve kulüp organizasyonlarına destek sağladı. – Üniversite okurken hem eğitim hem de seyahat için her yaz vaktini avrupada geçirdi ve bu seyahatlerden birinde tanıştığı kişinin değişen hayatını konu alan kitabını 2021 yılında çıkarmayı planlıyor. – Üniversite yıllarında Mimarlık fakültesinde birçok derse girip tasarım yönünü geliştirdi. Autocad, photoshop, final cut gibi tasarım, motion programlarını iyi derecede bilmektedir. – Üniversiteden mezun olup askerliğini İskenderun/Hatay’da gerçekleştirdikten sonra dünyanın en büyük armatörü olan İtalyan gemi şirketi MSC’de 800 kişi arasından seçilerek çalışma hayatına atıldı. Ancak düşünen insanların rutinlerle ilişki kuramayacağını ve asla alışılmış hayatlar yaşayamayacaklarını düşünerek bu dünyaya geliş amacını aramak ve insanlara farkındalık sağlamak üzere iş süresinin tam 2.yılını doldurduğu gün istifa edip kendisini girişim, araştırma ve çalışmalarına adadı. – 2013 yılında Çayistanbul Kitap&Kafe ‘yi kurdu. Şu an 2 şubesi mevcuttur eyüp, fatih… – 26 yaşındayken arkadaşları arasında okunsun diye lise yıllarında yazdığı şiirlerden oluşan “Elif gibi Sevmek” kitabını çıkarttı ve o yıl Türkiye’de en çok satan ve konuşulan kitap oldu toplam baskı adedi bir milyonu geçti. Devamında Elif gibi Sevmek-2 ve Eyvallah, Eyvallah-2 ve Fesleğen kitaplarını çıkartmıştır. Her kitabı en az 300.000 baskı yaparak çıktıkları yılların en çok okunan kitaplar listesine girmiştir. Çokça insanın hayatına güzel değerler katan Fesleğen ile Seyyah’ın hikayesi bu kitapla sona ermiştir. – En büyük yeteneğinin “hayal kurabilmek” olduğunu söyler. Kitlesel değişimlerin mümkün olduğuna inanır ve Youtube kanalında videolar, sosyal medya hesaplarında yazılar, kitaplarında da kurgular ve Avrupa’nın birçok ülkesindeki seminerleriyle kitlesel uyanışı sağlamaya çalışmaktadır. Tüm bu yaptığı şeyleri hayatını adadığı yaşam felsefesini insanlara aktarma aracı olarak kullanmakta ve bunu tüm dünyaya yaymayı amaçlamaktadır. – guzelinsanlar.org platformunun kurucusudur. Platform ilk yılında Afrikada su bulunmayan 61 köye su kuyusu açmıştır. 2020 sonbaharında ise 10.000 Afrikalının gözlerini açıp dünyayı görmesini sağlamak amacıyla katarakt ameliyatı projesi için Afrika’ya gidilecekti. Tüm çalışmalar hazırken pandemi sebebiyle Tanzanya’da gerçekleştirilecek projemiz için ülkeler arası izinler sağlanamadı. İlk müsait zamana ertelendi. – Pandemi öncesi özel bir üniversitede Girişimcilik ve Sosyal sorumluluk dersleri verdi. – Yaşamından sonra dünyaya bir cümle bırakmak isterse o da muhtemelen şu olacaktır: “Ne için varsan, O’nun için yaşa…” – 2021 ağustos ayında İstanbul’dan Barselona’ya taşınmıştır.