2026 1. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 23:01
Günümüzde bu kitabı bu haliyle kutsal kitap olarak gören insanların olduğu bir dünyada, semavi dinlerin atası olarak kabul edilen bu kitabı yorumlamak veya incelemenin, bu konuda herhangi bir uzmanlığım bulunmadığı için bana uygun olduğunu düşünmediğimden, sadece kitabın genel hatları, çevirisi ve buna benzer detayları hakkında konuşabilirim diye düşünüyorum. Kitap, 1005 sayfalık, adeta İsrailoğullarının tarihi, koca bir biyografisi niteliği taşıyor. İnsanlığın başlangıcından İsrailoğullarının Babil’e sürülmesi ve topraklarına geri dönüp tekrar ülkelerini kurmaya çalışmalarına kadar sürüyor. Bol bol tekrar eden ayetler, detaylı tapınak görünümleri ve tapınma kuralları görülüyor. Kitabı bitirmem gerçekten çok uzun sürdü. Sanıyorum ki bir yılı geçirdim. Bildiğimiz romanlar gibi sürükleyiciliği olmayan bu denli ağır bir kitabı ilk defa okuduğum için bunu mazur görüyorum. Asla okumayı bırakmayı da kabul etmediğim için mutluyum. Hiçbir kitabı bitirmekte bu kadar zorlanmış mıydım? Hayır. Fakat bana İsrail ve din tarihi hakkında birçok bilgi verdi, ve özellikle de bu yüzden bu kitabı kitaplığımda tutmaktan gurur duyacağım. Kitab-ı Mukaddes Şirketi’ne böylesi güzel bir çeviri çıkardıkları için (gerçekten de okuyucunun anlayabilmesi için her yabancı terim güzelce açıklanmıştı) teşekkür ediyorum. Artık kutsal kitaplar hakkında aklıma takılan, hatırlamakta zorlandığım konular için elimin altında koca bir temel kaynak bulunuyor.
TevratKolektif · Kitab-ı Mukaddes Yayınları · 20221,176 okunma