2026 8. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2026 23:39
Kitabı çok beğendiğimi söyleyerek başlayayım. Kitabın konusu, zihinsel engelli bir birey olan Charlie’nin geçirdiği ameliyat sonrası hızla yükselen zekâsını ele alıyor. Bu kitapta yazar, yalnızca bilimsel bir deneyi değil; insan olmanın kırılganlığına dair derin bir sorgulamayı da okurun önüne seriyor, diyebiliriz. Bilimin etik sınırları ve insan üzerinde deney yapmanın bedeli oldukça başarılı bir şekilde anlatılmış. Zekâ arttıkça mutluluğun da artacağına dair bir inancı olan başkahraman, zaman ilerledikçe bu düşüncenin yavaş yavaş çöktüğünü görecektir. Charlie’nin ailesinin onunla birlikte yaşadığı sıkıntılara oldukça fazla yer verilmiş. Engelli bir bireyin bulunduğu bir ailenin ne denli zorlandığına bolca değiniliyor. Sırf bu durum yüzünden kardeşinin uğradığı akran zorbalığına da geniş yer ayrılmış. Ailenin, Charlie nedeniyle toplumdan sürekli bir kaçış hâlinde olması çok iyi aktarılmış. Özellikle kitabın belirli bir kısmından sonra, eserin çok nitelikli bir edebî yapıya büründüğünü söyleyebilirim. Betimlemelerin kusursuza yakın olması ve anlatıcının olayları okurun zihninde çok iyi canlandırarak aktarması bunu özetliyor. Hülasa, toplumsal ve bireysel sorunlara son derece iyi değinen; aynı zamanda bireysel psikolojik durumları da muhteşem bir şekilde anlatan bir eser. Okunması, kişinin yararınadır.
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,8bin okunma