Haklı olmakla doğru olmak her zaman örtüşmez!
2026 1. kitabı
Kitap, 13 yaşındaki Conor’un tek başına katlanmak zorunda kaldığı yükleri anlatıyor: Baba sevgisini alamaması, annesini kaybetmek üzere olması, okulda zorbalığa uğraması ve tüm bunların altında ezilmesi… Conor yalnızdı; çevresinde ona aradığı desteği verecek kimse yoktu. Öyle ki; bir canavarın ona yardım etmesine izin verdi, annesini kurtarabileceğine inanmak istedi. Oysa en başından beri gerçeği biliyordu. Canavarın her gece tam 12:07’de ortaya çıkması oldukça anlamlıydı. Anlattığı hikâyeler ise iyilik ve kötülüğün kesin çizgilerle ayrılmadığını, hayatın siyah ve beyazdan çok grilerden oluştuğunu vurguluyor. Haklı olmakla doğru olmanın her zaman örtüşmediği fikri dikkat çekiciydi. Conor’un asıl korkusunun annesini kaybetmekten ziyade bu acının bir an önce bitmesini istemesi ve bu isteğinin içinde oluşturduğu suçluluk duygusuydu. Bu suçluluk, onu uykusuz bırakan, kabuslara sürükleyen ve cezalandırılma isteğine dönüştüren sarsıcı bir his hâline gelmiş. Ve cezalandırılmak istiyor, çocukların onu dövmesine izin veriyor, okulda ceza almak istiyor, büyükannesinin evini dağıttığında da ceza alacağından emindi. Bu ceza onun suçluluk duygusunu hafifleteceğine inanıyor. Kendimize söylediğimiz yalanlardan ne kadar kaçarsak kaçalım, iyileşmek için kabullenmeye ihtiyacımız var. Aksi hâlde suçluluk duygusu büyür, bir canavara dönüşür ve bizi yönetmeye başlar.
Canavarın ÇağrısıPatrick Ness · Delidolu Yayınları · 20161,630 okunma