Ey Güzel Kırım…
2026 2. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 02:38
Hülya Başarangil Demir Yazarın ilk romanı. Evvelemirde biraz yazarımızdan söz etmek isterim. Öğretmen olan yazarımız, baba tarafından Kırım ve Romanya, anne tarafından ise Selanik ve Bulgaristan kökenlidir. İlk romanı ile Emine Işınsu Roman Ödülü'nü alması ciddi bir başarı. Ödül törenine yazarımızın nazik daveti üzerine ben de iştirak edip, sevincini ve heyecanını paylaşmaya çalıştım. Kitabı sekiz kişilik bir ekiple beraber okuduk. Kitap, temelde bir aşk romanı. Romanda birkaç aşk iç içe anlatılıyor. Daha çok Emin ile Vera'nın aşkı işlenmiş. İkinci planda işlenen tema Kırım Sürgünü'dür. Emin ile Vera aşkıdan çok, Kırım'la ilgili kısımlar daha çok dikkatimi çekti. Zira Kırım'la ilgili ne kadar az bilgimin olduğunu üzülerek gördüm. Eser, Kırım kültürü Kırım yemekleri (mesela göbete..), Mavi Alay, Türk ve Yunan mitolojisi, Tarak Tamga, Mete Han'ın ıslıklı oku gibi konularda oldukça bilgi veriyor.  Romanlarda bu noktayı önemsiyorum. Bir aşkı işlerken bilgi de verilmeli kanısındayım. Faydalandım. Kitabın son kısımlarında, Kırım Sürgünü anlatılırken gözyaşlarınızı tutmanız güç. Yazarımız baba-ata yurdunu, soydaşlarının dertlerini, acılarını, yarım kalan aşkları, hayatları arı bir dille, Kırım'ı görmemiş olmasına rağmen, görmüş gibi anlatmış. Kendisini bu duyarlılığından ötürü kutluyorum. Yolu açık, ilhamı engin olsun. Bilge Kültür Sanat Yayınları'ndan çıkan kitap, 287 sayfa..
Bilinmeze DoğruHülya Başarangil Demir · Bilge Kültür-Sanat Yayınları · 202562 okunma