“Peygaber Efendimiz in zeynep”
Peygamber Efendimiz ﷺ’in Kızı Hz. Zeynep ‘nın “AllAh onan razı olsun “’Evlilik Hikâyesi Ebû’l-Âs bin Rebî‘, peygamberlikten önce Resûlullah ﷺ’in yanına geldi ve şöyle dedi: “Büyük kızın Zeynep ile evlenmek istiyorum.” Resûlullah ﷺ buyurdu ki: “Onun rızasını almadan bunu yapmam.” Sonra Zeynep’in yanına girdi ve dedi ki: “Dayıoğlun geldi ve senin adını andı. Onu eş olarak kabul eder misin?” Zeynep AllAh onan razı olsun utancından kızardı ve gülümsedi… Böylece Zeynep AllAh onan razı olsun, Ebû’l-Âs bin Rebî‘ ile evlendi. Bu evlilikten Ali ve Ümâme dünyaya geldi. Bir süre sonra vahiy geldi ve Resûlullah ﷺ peygamber olarak gönderildi. Ebû’l-Âs o sırada seferdeydi. Döndüğünde eşi Zeynep’in İslam’ı kabul ettiğini öğrendi. Zeynep ona dedi ki: “Benim için büyük bir haberim var.” O ise şaşkınlıkla uzaklaştı. Zeynep arkasından seslendi: “Babam Muhammed ﷺ peygamber olarak gönderildi ve ben Müslüman oldum.” Ebû’l-Âs dedi ki: “Bunu bana önceden söyleseydin ya…” Zeynep cevap verdi: “Babam hakkında yalan söylemem. O asla yalancı değildir; o El-Emin’dir. Hem sadece ben değilim; annem Hatice, kardeşlerim, Ali bin Ebî Tâlib, Osman bin Affân ve dostun Ebû Bekir de Müslüman oldu.” Ebû’l-Âs dedi ki: “İnsanların, ‘eşinin hatırı için atalarının dinini terk etti’ demesini istemem. Ama baban da itham edilecek biri değildir.” Zeynep dedi ki: “Eğer ben anlayış göstermezsem, kim gösterir? Ben senin eşinim; hakka ulaşana kadar sana destek olurum.” Ebû’l-Âs bir süre daha Müslüman olmadı. Hicret gerçekleştiğinde Zeynep, Resûlullah ﷺ’e giderek: “Ey Allah’ın Resûlü, eşimle kalmama izin verir misin?” dedi. Resûlullah ﷺ ona izin verdi. Zeynep Mekke’de kaldı. Bedir Savaşı çıktığında Ebû’l-Âs müşriklerin safında savaşa katıldı. Bir yanda koca, diğer yanda baba… Zeynep ağlayarak dua ediyordu: “Allah’ım, çocuklarım yetim kalmasın, babamı da kaybetmeyeyim…” Savaş bitti ve Ebû’l-Âs esir düştü. Haber Mekke’ye ulaştı. Zeynep önce babasını sordu; Müslümanların kazandığını öğrenince secde etti. Sonra eşini sordu; esir alındığını öğrendi. Eşini kurtarmak için fidye gönderdi. Ama değerli hiçbir şeyi yoktu… Annesi Hz. Hatice’ye ait olan gerdanlığı çıkardı ve Resûlullah ﷺ’e gönderdi. Resûlullah ﷺ gerdanlığı görünce ağladı ve buyurdu: “Bu Hatice’nin gerdanlığıdır…” Sonra ashaba dönerek: “Bu adamı damat olarak hiç kınamadık. İsterseniz onu serbest bırakın ve gerdanlığı Zeynep’e geri verin.” dedi. Ashab kabul etti. Resûlullah ﷺ Ebû’l-Âs’a, Zeynep’i Medine’ye göndermesini istedi. O da söz verdi ve sözünü tuttu. Yıllar sonra Ebû’l-Âs bir ticaret yolculuğunda yakalandı. Kaçıp Medine’ye geldi ve gece vakti Zeynep’in kapısını çaldı. Zeynep sordu: “Müslüman olarak mı geldin?” “Hayır, sığınmak için geldim.” dedi. Zeynep onu korumasına aldı. Sabah namazından sonra bunu mescitte ilan etti. Resûlullah ﷺ de onu onayladı. Ebû’l-Âs’ın malları kendisine iade edildi. O da Mekke’ye döndü, bütün emanetleri sahiplerine teslim etti ve sonra dedi ki: “Şimdi şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve Muhammed Allah’ın Resûlüdür.” Müslüman olarak Medine’ye döndü. Resûlullah ﷺ, Zeynep’e sordu: “Dayıoğlun bugün geri dönmek için izin istiyor. Kabul eder misin?” Zeynep utancından kızardı ve gülümsedi… Bir yıl sonra Hz. Zeynep AllAh onan razı olsun” vefat etti. Ebû’l-Âs çok ağladı. Resûlullah ﷺ onu teselli ediyordu. Ebû’l-Âs dedi ki: “Ey Allah’ın Resûlü, Zeynep olmadan bu dünyaya katlanamıyorum…” O da bir yıl sonra vefat etti. Okuduysan, Peygamberimize ﷺ salât ve selâm getir. Allahümme salli alâ Muhammed
Din