George Orwell, bu iki eserinde de iktidarın nasıl doğduğunu, nasıl büyüdüğünü ve en sonunda insanı (ya da hayvanı) nasıl ezdiğini farklı anlatım yollarıyla gösterir. Hayvan Çiftliği bir masal sadeliğiyle başlar, 1984 ise karanlık bir geleceğin içine doğrudan bırakır. Ama ikisinin anlattığı şey temelde aynıdır: Güç, denetimsiz kaldığında mutlaka yozlaşır.
Hayvan Çiftliği, ilk bakışta basit bir alegori gibi görünür. Hayvanların özgürlük hayaliyle başlattığı isyan, zamanla yeni bir zorbalığa dönüşür. En çarpıcı tarafı, devrimin ideallerinin yavaş yavaş nasıl çarpıtıldığıdır. “Herkes eşittir” cümlesinin sessizce “bazıları daha eşittir”e evrilmesi, iktidarın dili nasıl bozduğunu ve gerçeği nasıl yeniden yazdığını gösterir. Orwell burada, propaganda, korku ve cehaletin birleştiğinde kitleleri nasıl yönlendirebildiğini çok sade ama çok sert bir şekilde anlatır.
1984 ise bu fikri daha ileri bir noktaya taşır: Artık sadece davranışlar değil, düşünceler de denetlenmektedir. Büyük Birader, sadece bir figür değil, sürekli gözetlenme duygusunun kendisidir. Winston’ın hikâyesi, insanın gerçeğe tutunma çabasının sistem karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gösterir. Dilin (Yeni Söylem) bilinçli olarak daraltılması, hafızanın sürekli yeniden yazılması ve gerçeğin partiye göre şekillendirilmesi, totaliter düzenin en ürkütücü yüzüdür: İnsan, en sonunda kendi aklından bile şüphe eder hale gelir.
Bu iki kitabı birlikte düşününce Orwell’in uyarısı daha da netleşir:
Özgürlük sadece zincirlerin kırılması değil, gerçeği söyleyebilme ve düşünebilme hakkıdır.
Hayvan Çiftliği bu sürecin nasıl başladığını, 1984 ise nereye varabileceğini gösterir. Biri kısa ve çarpıcı bir politik masal, diğeri uzun ve boğucu bir distopyadır; ama ikisi de okuru rahatsız eden aynı soruyu sorar:
“İktidar kimin elinde ve gerçeği kim belirliyor?”
Sonuç olarak Orwell, sadece kendi dönemini değil, her dönemi anlatan bir yazar olduğunu bu iki eserle kanıtlar. Bu kitaplar, politik birer metin olmanın ötesinde, insanın özgürlükle, korkuyla ve gerçeğe tutunma ihtiyacıyla ilgili evrensel birer uyarıdır.