Puan vermedi·512 syf.····Okunma: 05 Şubat 2026 23:49 Wadah Khanfar’ın İlk Bahar kitabı, Hz. Peygamber’in (sav) hayatına alışık olduğumuz siyer anlatılarından oldukça farklı bir yerden bakıyor. Bu eser daha çok strateji, siyaset ve liderlik okuması yapmayı hedefleyen yoğun bir metin.
Hz. Peygamber’i yalnızca dini bir figür olarak değil, yaşadığı çağın tüm siyasi ve toplumsal gerçeklikleri içinde ele alıyor. Khanfar, olayları kronolojik aktarmaktan ziyade “neden böyle davrandı, bunun arkasındaki strateji neydi?” sorularını soruyor. Bu yaklaşım, özellikle günümüz dünyasıyla bağ kurmak isteyen okurlar için oldukça ufuk açıcı. Bazı bölümlerde “bunu daha önce neden böyle düşünmemişim?” dedirten analizler var.
Okurken beni tek sıkan nokta tekrar eden bazı fikirlerin metnin temposunu düşürmesi oldu. Buna rağmen İlk Bahar, sabırla okunduğunda karşılığını veren bir kitap. Herkesin seveceği kolay bir okuma değil fakat Hz. Peygamber’in hayatına farklı bir pencereden bakmak isteyen, sorgulamayı seven ve derinlik arayan okurlar için oldukça değerli bir çalışma.