Şeymanur Gündüz IÇIMIZE YOLCULUK
Bir Ruhun Sessiz Kaydı: İçimize Yolculuk
"İnsanın hangi yoldan nereye ulaşacağını bilmeyişi yoruyordur belki de, olamaz mı?"
Bazı kitaplar size bir hayat hikâyesi anlatmaz; size bir aynanın karşısına geçip kendinize bakma cesareti verir.
Şeymanur Gündüz'ün , İçimize Yolculuk ile tam olarak bunu yapıyor. Bu bir "mutlu son" kitabı değil; bu, yolda olmanın, eksik kalmanın ve o eksikliğe rağmen yürümeye devam etmenin hikâyesi.
Kitap, aileyi sığınılacak bir liman olarak değil, insanın ilk yaralandığı yer olarak konumlandırıyor. Baba figürünün yokluğu ve mesafeli bir anne sevgisiyle şekillenen o derin boşluğu, yazar dramatize etmeden, tüm çıplaklığıyla önümüze koyuyor.
Burada acı bir düşman değil; yoldaş. Yazar, "acıdan güç doğar" klişesine sığınmak yerine, acının insanı sessizce nasıl yoğurduğunu ve derinleştirdiğini gösteriyor.
İman, Bir Sığınak Değil, Bir Bağ: En sevdiğim kısımlardan biri, hadislerin ve maneviyatın metne işleniş biçimiydi. İman burada kolay bir teselli değil; en savunmasız anlarda tutunulan o sağlam ip gibi... Dua ve namaz, acıyı yok etmiyor ama ona dayanma gücü veriyor.
Geceler...
Gece çöktüğünde, etraf sessizleştiğinde ve aileniz dahil herkes gittiğinde; sadece siz ve Allah kaldığınızda o soru yankılanıyor: "Ben bu olanlarla neye dönüştüm?"
Yazar bize "Bakın başıma neler geldi," demiyor. Kendi iç dünyasındaki o uzun ve sessiz mücadelenin kaydını tutuyor.
Zaman zaman kendini tekrar etse de bu tekrarlar, hayatın içindeki o bitmek bilmeyen döngüleri ve insanın kendini ikna çabasını çok gerçek kılıyor.
"Umudumuz acımızdan daha büyük olmalı."
Bu eser, sevilmeden büyüyenlerin, güçlü görünmekten yorulanların ve acısıyla imanı arasında bir denge kurmaya çalışanların rehberi olmaya aday.
Peki ya sen? Kendi iç yolculuğunda şu an hangi duraktasın? Umudun, acından daha mı büyük?
Yorumlarda buluşalım.