2026 7. kitabı
Bir çocukken, ebeveynlerin ruh hali bizim de ruh halimizi etkilerdi haliyle... Tüm duyguları, bu duygularla nasıl baş edileceğini onlardan öğrendik ya da tam tersi öğrenemedik. Bir çocuk olarak onların mutlu olması, bizim güvende olmamız demekti. Onların mutluluğu, işler yolunda, demekti... Ebeveynler kavga ettiğinde, mutsuz olduğunda, sıkıntıları olduğunda erken yaşta bir çocuksak bunun sebebini kendimize bağladık... Küçük bir çocuğuz ya, dünya bizim etrafımızda dönüyor sanıyorduk... Büyüyünce insanların duygu durumlarının bizden bağımsız olduğunu anladık mı? Bazılarımız anladı ve özgürleşti ama bazılarımız hala ilişki içinde olduğumuz kişilerin duygu durumlarını kendi üstlerine almaya devam ediyor... Bir çocuk olarak kim olduğumuzu bize söyleyenler de ebeveynlerimiz ya da bize bakım verenlerdi. Ben kimdim? Annem veya babam veya bakım verenler ne diyorsa oydum. Salak mı, güzel mi, beceriksiz mi, benden adam olmaz mı? Bir kimlik inşaa ettik bu duyduklarımızdan. Sizden bıktım usandım, diyen bir ebeveyn varlığımızın iyi gelmediğini hissettirdi belki. Siz olmasanız bu evliliği bitirirdim diyen bir annenin mutsuzluğunun sebebini üzerimize yığmasına maruz kaldık belki. Biz olmasaydık, annemiz mutlu olabilirdi ama biz vardık, atılmaz satılmaz bir engel gibi bir yük gibi gördük belki kendimizi. Kitapta annesini, babasını ve onların öfkeli, mutsuz halini izleyen ve bize de gördüklerini aktaran bir çocuğun hikayesini okuyoruz. Çaresiz, kurban modundaki bir anne, hayattaki tüm acısını eşinden ve çocuklarından çıkaran bir babayı dinliyoruz. Sosyo ekonomik durumun verdiği utanç, bu utancın içimize nasıl yerleşip başka şeylere sinsice dönüştüğünü de görüyoruz. Bir yetişkinin yaptığı seçimlerin, dünyaya getirdikleri çocuklar için nasıl bir dünya yarattığını da aynı şekilde görüyoruz. Okurken kendi çocukluğunuzdaki eve dönebilirsiniz. Kendi ebeveynlerinizin mutsuzlukları ve onların mutsuzluklarının sizde yarattığı etkileri tekrar ama bu defa farkına vararak hissedebilirsiniz. Ben anlatımı çok beğendim. Okuyacaklara da keyifli okumalar dilerim.
Bir Kadının Kavgaları ve DönüşümleriÉdouard Louis · Can Yayınları · 20242,933 okunma