Puan vermedi·258 syf.····Okunma: 06 Şubat 2026 18:22 Dorian Gray hayranlık uyandıracak derecede yakışıklı bir gençtir.Ressam"Basil" genç adamın güzelliğinden etkilenir ve portresini yapmak ister haz ve güzellik düşkünü "Henry" ile de bu sayede tanışır.
Henry Dorian'a Basil'in evinde portesi yapılırken Hedonizm ile ilgili düşüncelerinden bahseder.Yakışıklı genç Henry'nin bu sözlerinden etkilenir ve bir gün güzelliğini kaybediceğini anlayınca ağlamaya başlar.Basil'in portesinin eskimesini kendisinin ise hep genç kalmasını diler.İsteği gerçekleşir ama işlediği her günah portesinin yüzünde bir iz bırakacaktır.
Kitabı bu denli güçlü yapan bu 3 arkadaşın karakterleriydi bence.Basil Hallward,Dorian'ın saflığını,temizliğini,vicdanını temsil ederken Henry Watton,tam tersi kibri,bencilliği,bastırılmış duyguları ve karanlık yönünü temsil eder.Asıl trajedik olan ise Dorian'ın bu iki etki arasında kalıp benliğini kaybetmesidir.Ana fikir ise basittir, Portre Dorianın vicdanıdır ve insan ne olursa olsun vicdanından kaçamaz.
Kitap çok güzeldi akıcı,sürükleyici ve oldukça düşündürücü.İnceleme yazarken gerçekten zorlandığım bir kitap oldu.Çünkü ne desem kitabın bana düşündürttüklerini anlatmama yetmezdi.Dorian okuyan herkesi bir içsel çatışmaya sürüklüyor diyebilirim.Yüzeysel okumayıp,Gerçekten anlamak isteyen herkes için ders niteliğinde.Keyifli Okumalar.
(Kitabın bazı cinsel unsurları barındırdığı için yasaklandığını,sansürlenip tekrar yayınlanılmasına izin verildiğini öğrendim. Biz eserin 44 sayfa falan sansürlenmiş halini okuyoruz.)