Kıştan Deliliğe Giden Bir İnceleme
2026 4. kitabı
Bir ormanda kışın yaklaşmasıyla beraber canlıların adaptasyonlarını sezdiren bir kitap. Sezdiren diyorum çünkü bazı canlıların durumu yüzeysel anlatılmış. Kar ayakkabılı tavşan Çilek ilk kışını yaşacaktır. Kışın ne olduğunu bilmediğinden diğer canlıların kış hazırlıklarına şahit olunca ve o adaptasyonu yapmaya kalkıp da başarısız olunca (mesela sığırcıklar gibi sıcak bölgelere uçamaz) kışın korkulması gereken bir canavar olduğunu düşünür. Korkar, telaşlanır. Daha evvel duymadığımız yahut detaylarına hakim olmadığımız kavramlar da bizlerde buna benzer duygular yaratmıyor mu? Mesela bir süredir sosyal medyada dehb güzellemesi var. "Yüksek işlevli" otistikler açıkça durumunu yazıyor. Doktor tanısı olmamasına rağmen kısacık videolardan öğrendikleri ile kendisinin dehbli/ otizmli oldugunu iddia edenler var. [Birleşik Devletler'de öz tanı (self-diagnosed) kişiler epeyce olsa da ben bu iddiaları gerçekçi bulmuyorum.] Ancak psikiyatrik durumlar hâlâ öteki ve tehlikeli. Mesela bipolar duygulanım "bozukluğu"nu açıkça söyle[ye]meyenlerdenim. Çoğumuz özellikle medyadaki dışlayacı söylemler sebebiyle kimliğimiz bu bileşinini gizleme ihtiyacı duyuyor. #autismpride #adhdpride etiketlerine #bipolarpride da yakında eklenecek gibi geliyor. Neyse. Fen Bilimleri dersi adaptasyon kavramından yola çıkıp yine nerelere geldim. Hahaha yaşasın nörofarklı zihnim!
Kış GeliyorJan Thornhill · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202053 okunma