2026 8. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 16:23
"Anlatılacak önemli bir şeyi olan ve kimse tarafından dinlenilmeyen birinin sesi nasıldır? Ben bunu arayarak çıktım yola…” diyor yazarımız.️ Yazarın bu sorusu hem Miras’ın hem de Annem Öldü mü? kitabının kalbinde duruyor. Miras, politik gibi görünse de aslında çok daha derin bir aile hikâyesi. Korkuyla gücünü kuran bir baba… Dışarıya mükemmel aile imajı vermeye çalışan ama içten içe bağımlı bir anne… Ve bütün bu düzenin altında sesi duyulmayan bir kız çocuğu… Aile içinde tolere edilen her şey büyüyor: güç, korku, kontrol… Yazarın kendi çocukluğunda “çakılı kalmış” hissetmesi ve mirasını reddedişi de bundan. Çünkü bazı korkular, kaynağı ortadan kalksa bile bedenin içinde yaşamaya devam eder. Annem Öldü mü? ise kardeşlik, kıskançlık, yük, sorumluluk ve en çok da anne sevgisinin yokluğunu arama üzerine kurulu. Kız kardeşler arasında hem acıyan hem kıskanan bir bağ var. “Anne sevgisi” ise kapı tamamen kapanmış olmasına rağmen içte bir yerlerde hâlâ aranıyor. Sorular cevapsız, duygular yarım… Ve bazen bir yüzleşme, insanın hiç tahmin etmediği kadar acı bir kapı açabiliyor. Her iki kitapta da yazarın hayatına uzanan izler var: Evlilikler, bitişler, yeniden denemeler… Kendisini çok seven bir eşe sahip olsa bile mutlu olamaması… Aşkın içinde bile doldurulamayan o boşluk… Ailesinin hiçbir zaman yanında olmayışı… Tüm bunlar onu aynı soruya geri götürüyor: “İnsanın içindeki eksikliği doldurmak mümkün mü?” Bu yüzden bu kitaplar sadece birer hikâye anlatmıyor; İyileşmeye çalışan bir insanın dönüşümünü gösteriyor. Psikolojik etkisi de tam olarak buradan geliyor: Eksikliğin, korkunun ve sevilmeyişin bir yetişkini nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. Annem Öldü mü
Annem Öldü müVigdis Hjorth · Siren Yayınları · 20251,799 okunma