Puan vermedi·704 syf.····Okunma: 08 Şubat 2026 13:30 · Balta ve Vicdan Arasındaki Uçurum: Suç ve Ceza
Fyodor Dostoyevski, Suç ve Ceza’da bizi Saint Petersburg’un sefalet kokan dar sokaklarından alıp, insan zihninin en karanlık ve dolambaçlı dehlizlerine hapsediyor. Genç öğrenci Raskolnikov’un "üstün insan" olma hayaliyle işlediği cinayet, sadece bir suç öyküsü değil; ahlakın, adaletin ve tanrısal iradenin masaya yatırıldığı devasa bir psikolojik savaştır. Dostoyevski, bir baltanın inişiyle başlayan bu süreci, ruhun paramparça oluşuna kadar ilmek ilmek işler.
Raskolnikov, topluma faydalı olmak için "asalak" bir tefeciyi öldürmenin meşruiyetini savunurken; işlediği günahın ağırlığı altında ezilen vicdanı, onu fiziksel bir hastalıktan daha ağır bir yıkıma sürükler. "Acı ve üzüntü, her zaman geniş bir zekâ ve derin bir kalp için kaçınılmazdır," felsefesini taşıyan bu eser; suçun fiziksel cezasından ziyade, ruhsal azabın insanı nasıl evrilttiğini kanıtlar. Sonya’nın sarsılmaz inancı ve Raskolnikov’un kibri arasındaki bu büyük çatışma, aslında her insanın kendi içindeki o kadim iyilik ve kötülük mücadelesidir.