2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 18:42
Merhaba, Acı Otlar,Yahudi bir ailenin çocugu olarak dogan ve 103 yaşına kadar yaşayan Marga Minco'nun kendi yaşamından esinlenerek yazdığı bir eserdir.Minco kalabalık bir ailenin soykırımdan kurtulan tek üyesidir. ikinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Işgali altında olan Hollanda'da kendi halinde yaşayan bir ailenin "Burada bir şey olmaz"diyerek bir iyimserlikle olan biteni izlemesi ve bir ailenin yok oluşunu dramatize etmeden, içten konuşarak anlatan bir kitap. Kahve ve restoranlar yasak,yüzme havuzu, parklar, sinema ve tiyatrolar yasak, telefon, radyo, bisiklet vb.şeylerin sahibi olmak yasak...çünkü bir yahudisin.Ve bunu artık bir yıldız işaretiyle üzerinde taşımak zorundasın.Her şeye rağmen insanlar, içinde bulundukları düzenin bozulmayacağına inanıp gündelik hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.Ama korku yavaş yavaş kapıyı çalar, haklar birer birer kaybedilir, kimlikler silinir ve insanlar her okuduğumuzda ya da izlediğimizde bizleri derinden sarsan o sona doğru çekilir.Fakat yazar bunu öyle bir sakinlikle anlatır ki, hiçbir öfke ve isyan kelimesi olmadan süslü cümleler kurmadan yapar.Çünkü bazı acıları kelimeye dökmek zordur ama okuyucu bu acıları hisseder ve anlar. Kaybedilenlerin ardından bastırılmış bir yasın sessiz, sakin anlatımıyla can yakan kısa bir kitap.Merak edenler için tavsiyemdir.
Acı OtlarMarga Minco · Doğan Kitap · 2023266 okunma