Hikmet Benol Var Mısın?
2026 17. kitabı
Oğuz Atay'la bu kadar geç tanıştığım için üzüldüm ama belki bu eseri daha önce okumuş olsaydım benim için bu kadar anlamlı olmazdı.Öncelikle kitabı okurken normal bir kurmaca metin okuyorum zannetmeyin çünkü her satırında bambaşka şeylerle karşılaşıyorsunuz.Kullanılan üslup,yer verilen kelime oyunları çeşitli kitaplara ve olaylara göndermeler daha bunun gibi bir sürü şey.Hayal ile gerçeğin iç içe geçmiş olduğu hangi karakterin gerçekten var olup olmadığını romanın sonuna kadar anlamıyorsunuz. Shakespeare'in "Hamlet", Dostoyevski'nin "Yer Altından Notlar" eserlerinden de yararlandığını kitabı okurken görebilirsiniz. Kitabın son kısmında yer alan "Son Akşam Yemeği"Oğuz Atay'ın Hikmet Benol karakterinin toplum tarafından ihanete uğramasını Hz İsa ve Havarilerine benzettiğini düşünüyorum.Kitabı bitirince aklınızda şu sorular kalacak: Her şey hayal ürünü müydü? Hikmet Benol diye biri gerçekten var mı yoksa hayalî bir karakter mi? Hangisi rüya, hangisi gerçek? İncelememi bir alıntıyla bitirmek istiyorum:"İnsan korktuğu hâlde yaşıyor.Bir şeyler yapmak istediği için,korkunun gölgesinde kendini oradan oraya vuruyor.Çok acıklı durumlara düşüyor insan, dostlarım!"
Tehlikeli OyunlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202538,9bin okunma