Açılış cümleleriyle bir kitabın “ne söylediği” kadar “nasıl söylediği” nin de önemini hatırlatan bir metinle selamlıyorum sizi.
“Ne mutludur, yıldızlarla kaplı gök yüzünün tüm olası yolların haritası olduğu çağlar- yolları yıldızların ışığıyla aydınlanan çağlar.”
Baştan söylemekte fayda görüyorum.
Bu kitap edebi bir tür olarak roman üzerine yapılmış “ilk büyük sistematik çalışmadır.”
Olağanüstü bir donanıma sahip yazarın ince ince işlediği bu metin modernist estetiğin temel ilkesinin en keskin ifadelerinden biridir.
Ampirik bir roman sosyolojisi olmayan bu metin biçimsel ve estetik kategorilerin tarih-mantık zorunluluğunu, olanaklarını ve çelişkilerini irdeler. Romanın en temel biçimsel ilkesi olan ironinin basitleştirilmiş #Mimesis kavramını geçersiz kıldığı gibi…
Lukacs bu metinde bilginin değil anlamın peşindedir. Bu meşakkatli arayışı da “üslup” üzerinden yapar.
Kant ve Hegel’in felsefeleri ile Schlegel gibi romantik yazarların düşünceleriyle modern edebiyat kuramları arasındaki en önemli bağlantı halkalarından biri olan bu metinde çok sevdiğim yazarların eserleri ile pek çok yazara ve metne ilham olmuş.
Richard Wagner tarafından bestelenen #nibelungyüzüğü ile rastlaşmak da sevdaya dahil.
George LucasRoman Kuramı
Roman KuramıGeorg Lukács · Metis Yayıncılık · 2019111 okunma