Puan vermedi·1062 syf.····Okunma: 08 Şubat 2026 22:12 Öncelikle bu kitabı bir aşk romanı olarak okumanızı tavsiye etmem,Tolstoy Anna Karenina'da insanın seçimleri ile hayatının yönünü bize gösteriyor. Ne bir kahraman yaratmış ne de bir suçlu. Ïki önemli karakterin seçimleri ile hayatlarının yönünü okuyoruz.
Anna kitap boyunca dürtüleriyle hareket etti. Anlık duygularıyla karar verdi, rahatsızlık duyduğunda kaçmak istedi. Bekleyemedi, erteleyemedi.
Levin kitap boyunca dürtüsel hareket etmedi. Denedi,yanıldı vazgeçti, geri döndü,hemen karar vermedi, bekledi.
Anna acıdan kurtulmak istedi.
Levin ise acıyla yaşadı. Bu yüzden Levin'in hayati dağılmadı. Anna'nin hayatı dağıldı.
Anna mutluluğu başkalarında aradı, bir kişiye her şeyini feda etti. Hayatını tek bir ilişkiye indirgediğinde bu ilişkinin sarsılmasıyla tutunacağı bir dal kalmadı.
Levin ise mutluluğunu dışarıda değil devam eden hayatında yavaş yavaş kurdu;evlendi, çocuğu oldu, işine devam etti ve bütün bunların içinde hayatın anlamını fark etti.
Anna Karenina bir aşk romanı değil, insanın iç dengesini yitirdiğinde küçük dünyasına hapsoldugunu anlatan bir roman olarak okunmalı. Bitirdiğimde hissettiğim acıma ve hüzün değil, bu sonun kaçınılmaz olmasıydı.