2026 16. kitabı
Çocukluğumuzun en güvenli masallarından biri olan Rapunzel, bu kitapta sığınılacak bir yer olmaktan çıkıyor. L. P. Sicard, Yasaklanmış Masallar serisinin bu ilk kitabında, bildiğimiz masalı alıp ters yüz ediyor ve biz okurları bambaşka bir karanlığın tam ortasına bırakıyor. Hikâye, kasabanın hafızasına kazınmış bir felaketle başlıyor: alevlere teslim olmuş bir akıl hastanesi. Yangın yalnızca bir binayı değil, geride konuşulmamış sırları, yarım kalmış hayatları ve üzeri örtülmüş gerçekleri de bırakıyor. Yıllar sonra kasabada peş peşe kaybolan genç kadınlar, bu küllenmiş geçmişin hâlâ canlı olduğunu fısıldıyor. Merakları korkularından ağır basan bir grup genç, terk edilmiş yapının kapısından içeri adım attığında, aslında geri dönüşü olmayan bir eşikten geçtiklerinin farkında değil. Duvarlara kazınmış isimler, karanlıkta yankılanan sessizlik ve yer altına uzanan yollar, hikâyeyi yavaş yavaş bir kabusa dönüştürüyor. Burada masalların güvenli sınırları yok; kaçış ihtimali bile net değil. Romanın en çarpıcı tarafı, masaldan aşina olduğumuz simgeleri nasıl baska seylere dönüşmesi .Altın saçlar artık umut değil, saplantı.Parlak tarak masum bir nesne olmaktan çıkıp ürkütücü bir ritüelin parçasına dönüşüyor. Ve masallarda kurtarıcı olarak tanıdığımız figürler, bu hikâyede sorgulanması gereken bir tehdide dönüşüyor. her sayfada aynı soruyla baş başa kalıyor insan: Kim gerçekten canavar, kim sadece hayatta kalmaya çalışıyor? Yazar, korkuyu ani şoklarla değil; mekânın boğuculuğu, karakterlerin zihinsel çözülmeleri ve kaçınılmazlık hissiyle inşa etmiş. Yer altını andıran sahneler, kapalı alanlar ve sessizliğin baskısı, okurun nefesini daraltan bir atmosfer yaratıyor. Bu da hikâyeyi yalnızca korkutucu değil, aynı zamanda zihinsel olarak sarsıcı hale getiriyor Rapunzel: Yasaklanmış Masallar benim için sadece karanlık bir yeniden anlatım değil; masalların ardına gizlenen şiddeti, kurtuluş fikrinin ne kadar kırılgan olabileceğini ve bazen hayatta kalmanın bile ağır bedelleri olduğunu anlatan sert bir yüzleşmeydi. Tatlı bir masal beklentisiyle başlayan yolculuk, insan ruhunun en karanlık köşelerine uzanan rahatsız edici ama etkileyici bir deneyime dönüşüyor.
RapunzelLouis-Pier Sicard · Dokuz Yayınları · 2025232 okunma