2026 118. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2026 23:56
Zülfü Livaneli’yi ilk defa okuma şansım oldu. Açıkçası dilini sade ve okunaklı buldum. Diğer kitaplarını henüz okumadığım için genel bir değerlendirme yapmam doğru olmaz; bu nedenle yorumlarım tamamen bu kitaba dair. Zülfü Livaneli, popüler yazarlarımızdan biri olduğu için sosyal medyada sıkça karşıma çıkıyordu ve bu da bende ister istemez yüksek bir beklenti oluşturmuştu. Belki de bu yüzden, edebi anlamda daha “dolgun”, daha vurucu ve akılda kalan cümleler beklediğimi fark ettim. Ancak anlatılan olayın kendisi zaten yeterince sarsıcı olduğu için, yazar bilinçli olarak daha süslü ve imgesel bir dile ihtiyaç duymamış olabilir. Genel hatlarıyla değerlendirdiğimde kitap oldukça okunaklı. Olay örgüsü merak uyandırıyor ve günümüzde de çok iyi bildiğimiz, hâlâ sıcaklığını koruyan bir konuyu ele alıyor. IŞİD’in yaptığı kötülükler üzerinden Mardin’e uzanan, oradan İstanbul’a taşınan bir yolculuk söz konusu. Kurgu açısından çok zayıf bulmadım; hatta yer yer etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Ancak kitabı okurken zihnim sık sık Bin Muhteşem Güneş’e gitti. Konular birebir benzer olmasa da, karakterlerin yaşadıkları ve bende bıraktığı duygu oldukça yakındı. Oradaki kurgu ve anlatımın bende yarattığı etki çok daha güçlüydü. Günün sonunda yine zulüm gören kadınlar ve çocuklar var… Tekrara düşmek istemiyorum ama ben yine de daha güçlü bir edebi dil beklediğimi söylemeliyim. Bu tamamen benim kişisel beklentimle ilgili. Yoksa kitap kendi türü içinde yeterli ve Türkiye’de çağdaş edebiyat bağlamında başarılı sayılabilir. Belki de son dönemlerde okuduğum kitapların hem kurgu hem de anlatım açısından bende ciddi bir doygunluk yaratmasının da bunda payı vardır. Ancak benim için “tam noktaya” oturan bir kitap olmadı. Buna rağmen şunu net bir şekilde söyleyebilirim: Bu yazıyı kitabı yerden yere vurmak için yazmıyorum. Aksine, “iyi ki okumuşum” dediğim, bana bir deneyim kazandıran bir kitap oldu. Spoiler vermeden kitap hakkında yazmak kolay değil; zaten bir edebiyat eleştirmeni de değilim. Bu metni biraz da kendime not düşmek için yazıyorum. İlgilenenler buradan okuyabilir. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar dilerim.
HuzursuzlukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2017117,6bin okunma