Avustralya kırsalından yüreklere dokunan bir kaçış, büyüme , dostluk ve yol hikayesi. Olaylar Jaxie'nin babasını ölü bulması ile başlıyor.Jaxie "suç üstüme kalır"korkusu ile yanına aldığı birkaç eşya ile yürüyerek oradan uzaklaşır.Geriye dönüşlerle Jaxie'nin ailesi ile olan ilişkilerini (özellikle baba) kanımız dona dona öğreniyoruz. Şiddetle ve alkolle beslenen psikopat bir baba,silik, sesiyle birlikte ruhu da kesilmiş, ezilmiş bir anne, şiddete maruz kalmak günlük hayatının doğal bir parçası olan Jaxie: şiddet eğilimi, öfkeli...
Jaxie yürüyerek katettiği zorlu yolda bir çoban kulübesi bulur ve orada yolu sürgündeki rahip Fintan ile kesişir. Fintan ile geçirdiği zaman Jaxie 'nin kendini tanıma ve olgunlaşma sürecinin başlangıcıdır aslında.Fintan'ın sürgün hikayesi belirsizliğini korur kitap boyunca. Ama onun rahip olmasına rağmen sahip olduğu fikirleri, suçunun kefareti, bakış açısı oldukça derin ve etkileyicidir.
Fintan ile geçirdiği zaman ve yolda öğrendikleri,hayatta kalma mücadelesinde yaşadıkları büyük bir öğretiye dönüşür Jaxie için:sabır.
Hayatın anlamını, önceliklerimizi gözden geçirmemizi sağlayan bir kitaptı.Avustralya'nın ıssız çölleri,yaban coğrafyası bir karakter gibiydi, güçlü bir dekordu, etkileyiciydi.
Jaxie'nin ağzından dinlediğimiz metinde dil çok doğal kullanılmış, çeviri de su gibi akıyordu. Çevirmene de selâm olsun.Bu çetin, karanlık hikayeyi yer yer muzip bir dille ama tüm çıplaklığı, yalınlığı ile anlatmış yazar.Kitap aslında baştan başa sert olaylarla dolu ama insanı nefessiz bırakmıyor.Jaxie'nin hem fiziki hem ruhani yolculuğu bizi de bambaşka yerlerde götürüyor.Sonu da hem olan olaylar hem belirsizliği bakımından çok akılda kalıcı ve merak uyandırıcı idi.
Dostluğa, aşka aileye,vicdana, yola, yolculuğa dair bu yalın ve güçlü eseri severek okudum. Yazardan daha önce "Dönüş"adlı öykü kitabını çok severek okumuştum. Soframda Bir Melek de komşu ada Yeni Zelanda 'dan yüreğimi bıraktığım müthiş bir otobiyografik eser.Holden#kitapagacidevrialemkulübü#okudumokuyun #kitaptavsiyesi #okudumbitti #çobankulübesi
Çoban KulübesiTim Winton · Konu Kitap Yayınları · 2020149 okunma