·160 syf.····Okunma: 02 Şubat 2026 15:59 Şilili yazar Maria Luisa Bombal’in 1938 yılında yayımlanan kült eseri “Kefenli Kadın” ölen bir kadının içsel monoloğundan oluşuyor. Anlatıcımız cenazesinde tabutta yatarken başlıyor geriye dönüp hayatını bize özetlemeye; defnedilene kadar kısa bir film şeridi ya da hayatına dokunan, kendisinde iz bırakan insanların resmi geçidi misali okuyoruz biz de. İlk aşkından başlıyor anlatmaya anlaşılır şekilde; ilk kalp kırıklıkları, ilk heyecan ve kaçınılmaz olarak ilk ayrılık. Sonra eşi ve evliliği; burada kadın-erkek ilişkilerinin farklı dinamikleri, evliliğin farklı işleyişleri, bunun getirdikleri. Derken çocukları ve onların yaşadıkları. Bir cenaze töreninde tüm bunlar gözümüzün önünden akıp gidiyor. Hayatının merkezindeki herkesle ve tüm olaylarla hesaplaşıyor sanki. Hayal ya da sayıklamalarla gerçeğin arasındaki sınır oldukça flu; anlatıcımız anlatırken arada ölüm ya da öteki dünya da ‘gel, gel’ diye çağırıyor onu.
Latin Amerika edebiyatının kült eserlerinden sayılıyor metin. Nitekim gerek fikir gerekse büyülü gerçekçiliğin kullanımı açısından zamanının çok ilerisinde, sonraki muhteşem eserlere öncül diyebiliriz. Bir kadının duygu dünyasını merkeze alması ayrıca hoş. Bu arada yazar oldukça tutkulu bir karaktere sahip, bundan ötürü de ilginç olaylar geçmiş başından; bu karakterinin izleri de yansımış tabii ki metne.
Yazarın dili sade, anlatımı akıcı. Hoşuma gitti. Belki daha önce okumadığınız bir şey yok ama bir kadının böyle samimi ve gerçekçi içini döküşü, keşke’leri, hayalleri ve hayal kırıklıkları, sevdikleri, unutamadıkları, affettikleri ve affetmedikleri, kısacası tüm insani ve gerçekçi yönleriyle iç dünyasını okumak keyifliydi. Yalnızca çocukları konusunda, onların kendi ilişkileri ve hayatlarındansa kadının onlarla ilişkisini okumak isterdim ben; sezdiğimiz kadarıyla orada da başka madenler vardı çünkü.
Konusunu ilk okuduğumda çok heyecanlandırdı beni “Kefenli Kadın”, en sevdiğim kitaplardan olan “Mezarımdan Yazıyorum” ve “Pedro Paramo”yu çağrıştırdı çünkü bana. Bu eserle karşılaştırmak fazla iddialı bence ama güzel kitap yine de. Beğendim.