Herkese bilgelik, Govinda’ya patates..
2026 13. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2026 10:03
Simyacı’nın kardeşi, Küçük Prensin amca oğlu, Alobar’ın hemşehrisi, sırma saçlı hint prensi Siddharta… Bilindik dingin atmosfer, aynı bilgelik ve tüm insanlara; “Evet, hatalar yapıyoruz ve günahkarız, fakat bunların hepsi olmadan şimdiki -SEN- de olmazdı.” farkındalığı, umut aşılayan bilgece bir öğreti... (!!Dikkat bundan sonrasi sonuna ait spoiler ve eleştiri içerir..) Fakat, ömrünü ibadete ve Buddhaya adamış Govinda (Siddhartanın yol arkadaşı) hiçbir günah işlemediği, fakirlere yardım ettiği, nefsini bastırdığı halde, zevk alemlerinde boy gösteren Siddhartanın huzuruna ve bilgeliğine ulaşamıyor maalesef. Bu durum, bir kesime umut aşılasa da diğer kesime adanmışlıklarının faydasızlığını üstü kapalı bir mesaj olarak vermiş olmuyor mu? Olay, kişisel menkıbesini bulmak için baba evinden ayrılıp yollara düşen ve bu yolda başına gelenlerle olgunlaşıp yine kendi içine dönüp o ilahi kudrete ulaşan insan öykülerinin bildik anlatım tarzı zaten. Bu bana göre ilahi mistik ya da mucizevi birşey değil. Bunun adı tecrübe.. yaşla hepimizin ulaştığı ortak bilgelik. Ama hikaye; tekamül, Hinduizm, Upanişad, Veda/Buddha deyince ilgi çekip, pazarlama ürünü haline dönüşüyor. Örneğin Siddharta en son bölümde yıllar önce yolunun ayrıldığı yakın arkadaşı Govinda ile yeniden karşılaşıyor. İkisi de aramış ama Govinda bilgeleşmemiş. Siddharta diyor ki; “bilgi aktarılır ama bilgelik öğretilemez dostum..” Ee, kitap boyunca bunca macerayı yazmaya ne gerek vardı peki? Bu bir bilgelik öyküsü ve her deneyimin sonunda varılan bir sonuç var, biz bu öğretiyi heybemize koyup Siddharta’yla ilerlemeye devam ediyoruz? Sırma prens, kayıpsız, acısız, aşk yaşayarak, ticaret yapıp, zar atarak steril bir bilgeliğe ulaşıyor, ya Govinda? O yaralı insanlara yardım etsin, uykusuz kalsın, çocukların anne babalarını kaybettiğini görsün, fakirlere çorba dağıtsın, öksüzlere kol kanat gersin.. Açıkçası feda ettiği hayatının sonunda hala huzuru bulaması ve Govindanın heba edilmesi beni tatmin etmedi. Karşılaştıklarında ikisi de bilgeliğe erişebilir ama farklı yollardan yürümüş olabilirlerdi. Bu daha evrensel bir bitiş olurdu..
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202447bin okunma