“Ah, kaderin gözlerinin içine dosdoğru ve cesurca bakmanın, kendini haklı görmenin, neşelenmenin ve özgür olmanın mümkün olacağı bu yeni ve berrak hayat bir an önce gelse keşke!”-Nişanlı-“Evlilik, ciddi bir adımdır. İyice ölçüp biçmek gerekir, böyle olmaz. Temkinli olmaktan kimseye zarar gelmez, hele ki insanın bekârlığı bırakarak yeni bir hayata başladığı evlilik gibi bir meselede.”-Edebiyat Öğretmeni-
Yine bir kitabın özeti olacak nitelikte, bu kez 2 adet alıntıyla başlıyorum yorumuma efendim.
Çünkü kitapta 2 öykü bulunmakta; birisi Nişanlı, diğeri de Edebiyat Öğretmeni.
Çehov'u artık hemen hepimiz tanıyoruz.
Eserlerinde karakterlerini iyi, kötü olarak değil, tamamen “insan” olarak ele alır.
Onları yargılamaz, parmakla göstermez, duygularını katmaz, olduğu gibi aktarır, karakterle bizi baş başa bırakır.
Ama hep bir karamsarlık, sessizlik, içsel hesaplaşmalar ve umutsuzluk havası hâkimdir
Nişanlı'da da o içsel hesaplaşmalar mevcut elbette.
Nişanlı...
16 yaşından beri evlenme hayali kuran, 23 yaşındaki genç kadın Nadya'nın hikâyesi.
Peder Andrey'in oğlu Andrey Andreyiç ile nişanlıdır, hayaline kavuşmaya son bir adım kalmıştır.
Andrey'i beğeniyordur ama düğüne az bir zaman kala Nadya yavaş yavaş neşesini yitirmeye başlamıştır.
İçindeki ses susmasa da ne söylediği de anlaşılmıyordur.
Bu sırada Saşa çıkagelir ve içindeki sesi duymasına yardım eder.
Nadya aslında evlenmek istemiyordur, onun istediği tek şey...
İşte bundan sonrası sizde, spoiler veremem kusura bakmayın :)))
Edebiyat Öğretmeni...
Uzun süredir öğretmenliğini yaptığı Manya'ya sonunda açılan edebiyat öğretmeni Nikitin'in hayallerine kavuştuktan sonra bir gün başka bir hayat istemesini konu ediniyor.
İki aynı konu fakat iki ayrı sonuç efendim.
İkisi de sıkışmışlık içerisindedir ama birisi erken, birisi geç fark eder.
Nişanlı umut verirken, Edebiyat Öğretmeni artık her şeyin çok geç olduğunu anlatır.
Ben Nişanlı öyküsünü daha çok sevdim.
Mutsuz olacağı bir evliliktense, “ben” demenin önemini vurguladı🩷
Edebiyat Öğretmeni de okuması güzeldi ama klasik ne istediğini bilmeyen birisi işte -_-
Okumak isteyenlere tavsiye ederim özellikle Nişanlı'yı 🩷
NişanlıAnton Çehov