2026 1. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 10:51
Bu kitabı okumak, bir hikâye okumaktan çok daha fazlasıydı. Her sayfası kalbe ağır ağır inen bir sızı, her cümlesi insanı kendisiyle yüzleştiren derin bir tefekkür oldu. Salih Suruç, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin kitabında bizi sadece tarihsel bir yolculuğa çıkarmıyor; sabrın, teslimiyetin ve hakkın ne demek olduğunu ruhumuza anlatıyor. Hz. Hasan’ın ümmetin birliği için kendi hakkından vazgeçişi, dünyaya karşı duruşu ve sessiz fedakârlığı insanın yüreğini titretiyor. Güç elindeyken geri adım atmanın ne kadar büyük bir erdem olduğunu onun hayatında görüyoruz. O, kaybetmeyi değil; ümmet için susmayı, Allah için feragat etmeyi seçmiş bir gönül sultanı… Ve Hz. Hüseyin… Kerbelâ satırlarına gelindiğinde kalp daha hızlı atıyor, gözler doluyor. Az sayıda insanla, susuzlukla, yalnızlıkla ve zulümle kuşatılmışken dahi haktan bir adım geri atmayan bir duruş… Hz. Hüseyin bize şunu öğretiyor: Hak bazen yalnız kalmaktır ama asla boyun eğmek değildir. Onun mücadelesi, çağları aşan bir adalet ve izzet dersi. Bu kitabı okurken defalarca durup düşündüm: Biz bugün neyin karşısında susuyoruz, neyin karşısında eğiliyoruz? Hz. Hasan’ın sabrı ve Hz. Hüseyin’in direnişi, insanın kalbine ağır ama gerekli sorular bırakıyor. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, bilgi veren bir eser olmanın ötesinde; kalbi terbiye eden, insanı silkeler gibi uyandıran bir kitap. Okuduktan sonra insan aynı insan olarak kalamıyor. Çünkü bazı hayatlar sadece anlatılmaz, yaşanır… Ve bazı acılar sadece geçmişte kalmaz, bugünümüze de ışık tutar. Salih hocamın kalemine sağlık, bazı yazarlar hep yazsın.
Din
Hz. Hasan - Hz. HüseyinSalih Suruç · imaş Yayınları · 2017446 okunma