Savunma
2026 82. kitabı
Sokrates’in Savunması, felsefeyle çok haşır neşir olmayan biri için daha çok tarihsel bir metin gibi okunuyor. Bir insanın mahkemede kendini savunmasını anlatıyor; büyük olaylar, sürükleyici bir hikâye ya da dramatik kırılmalar yok. Metnin ağırlığı, Sokrates’in düşünce tarzında ve söylediklerinin arkasında durmasında. Okurken “vay be” dedirten sahnelerden çok, sakin sakin ilerleyen bir konuşma var. Kitabın dili sade, okunması zor değil. Ama edebî tat arayanlar için çok da doyurucu bir tarafı yok. Daha çok “bir düşünür neyi savunmuş, nasıl konuşmuş” diye merak edenler için anlamlı. Hikâye gibi akmadığı için bazı bölümler düz ve durağan gelebiliyor. Özellikle aksiyon ya da duygu yoğunluğu bekleyen okur için temposu yavaş kalıyor. Genel olarak Sokrates’in Savunması, felsefeye giriş için fena değil; ama edebî anlamda güçlü bir roman ya da çarpıcı bir anlatı bekleyenleri pek yakalamaz. Okunur, akılda bir iki fikir bırakır, ama “unutulmaz” bir etki de bırakmaz.
Sokrates'in SavunmasıPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202564,6bin okunma