2026 5. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 02:26
ⓘ Sürprizbozan cümleler içerir. Haziran 2025'ten beri okumak için can attığım bir kitaptı; fakat beklentimin o kadar altında kaldı ki kitabı okudum mu yoksa okurken can mı çekiştim, emin değilim. Çoookkk fazla felsefe barındırıyor olması akıcılığına doğrudan olumsuz etki etmiş zannımca. Harry/Henry'nin oldukça saçma, mantıksız ve tam "dayaklık" felsefeleri var. Bu da beni acaba bunlar yazarın kendi düşünceleri miydi diye sorgulamaya itti. Lakin ufak araştırmalar sonucu şüphelerimin doğru olmadığını anladım, adamın kalemi o kadar güçlü ki Harry ve Dorian size karşı şahsi bir yanlış yapmış gibi öfkeleniyorsunuz. Bölümler arası bağlantı zayıf, karakterler arası ayrımcılık ise çok fazla. Ana karaktere bir şey olmaz mantığıyla ilerledik son sayfaya kadar ve olan masum insanlara oldu. Karakter kadromuz çok geniş olmamasına rağmen yaşanan her şey çok oldu bittiye getirildi. Sibyl'in ölüm haberine bir iki sayfa ayrılmışken (ona da şükür) Alan Campbell'ın ölüm haberini tek satırda okuyup geçtik. James ise çok çabuk gözden çıkarıldı. Bu durum kitabı bütün hissettirmedi açıkçası. Yaşanan her olumsuz durumun, cinayetlerin bile, sorumlusu kendileri olsa da, içlerini rahatlatacak öyle bahaneler buluyorlardı ki şaşırıp kalmakla beraber onları boğasım geliyordu. Kitabın yarısı eziyet gibi gelse de, sonrası biraz da olsa heyecanlandırdı insanı. Bu konuda hakkını yiyemem. Fakat insanların öve öve bitiremediği kitabın böyle bi eser olduğunu görünce de insanlar mı zevksiz acaba diye düşünmedim değil. Her neyse. Dorian'ın çok daha fazla acı çekerek ölmesini, ölümünün sayfalar boyu betimlenmesini isterdim. Yaşattığı şeyler o denli ağırdı ki, o ağırlıkların altında ezilerek ölmeliydi. Fakat Oscar Wilde işi sadece 2 sayfada bitirmeyi uygun görmüş. Biri ile birlikte eş zamanlı kitap okumayı da EnesEnes sayesinde deneyimlemiş oldum. Güzel bir hismiş. Birlikte sinirlenip birlikte söve söve ilerledik.
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · İş Bankası Yayınları · 202199bin okunma
Beraber ilerlemek güzel bir deneyimdi. Çok keyifli oldu. 🙏🏻