Bu eser, ilk bakışta bir meslek hikâyesi gibi görünse de aslında dönemin sosyal yapısını ve insan ilişkilerini yansıtan güçlü bir metin. “Yol” burada sadece fiziksel bir inşa süreci değil; medeniyetin, ilerlemenin ve hatta zihniyetin sembolü gibi duruyor.
Hikâyede görev bilinci yüksek bir mühendis karakteri üzerinden sorumluluk, idealizm ve toplum gerçeği işleniyor. Mühendis sadece bir teknik eleman değil; aynı zamanda bulunduğu çevreyle çatışan, bazen yalnız kalan ama yine de işini ciddiyetle yapmaya çalışan bir figür. Bu yönüyle karakter, dönemin aydın tipini temsil ediyor diyebiliriz.
Eserde dikkat çeken en önemli unsur, bireyin idealleri ile toplumun alışkanlıkları arasındaki gerilim. Mühendis ilerlemeyi, düzeni ve planlı çalışmayı savunurken; karşısında ihmalkârlık, umursamazlık ya da geleneksel bakış açısı olabiliyor. Bu da hikâyeye hem gerçekçilik hem de hafif bir eleştirel ton katıyor.
Dil olarak sade ve anlaşılır bir anlatımı var. Abartılı bir dramatik yapıdan çok, gözlem gücü ön planda. Yazar, küçük olaylar üzerinden büyük bir toplumsal tablo çiziyor. Özellikle “yol yapımı” metaforu, ülkenin gelişme sürecine dair bir gönderme gibi okunabilir.
Genel olarak eser şunu düşündürüyor:
İlerleme sadece teknik bilgiyle değil, zihniyet değişimiyle mümkün. Yol yapmak kolay olabilir; ama insanların bakış açısını değiştirmek çok daha zor