Hermann Hesse – Siddhartha
2026 18. kitabı
Siddhartha, insanın kendini bulma arayışını anlatan sakin ama derin bir roman. Hikâye, adını Buda’dan alan bir karakterin içsel yolculuğunu merkezine alıyor. Siddhartha başta bilgeliğe ulaşmak için öğretmenlerin peşinden gidiyor, inzivaya çekiliyor, öğretiler dinliyor. Ama zamanla şunu fark ediyor: Gerçek bilgelik başkasının sözleriyle değil, insanın kendi deneyimiyle kazanılıyor. Romanın en güçlü yanı, “arayış” temasını sade ama etkileyici bir dille işlemesi. Siddhartha hayatın farklı evrelerinden geçiyor: Manevi arayış, dünyevi hazlar, aşk, zenginlik, hayal kırıklığı… Her aşama ona bir şey katıyor ama hiçbirinde tam huzuru bulamıyor. Çünkü aradığı şey dışarıda değil, kendi içinde. Hesse’nin dili oldukça şiirsel ve sakin. Büyük olaylar, dramatik patlamalar yok. Daha çok bir iç konuşma, bir fark ediş süreci var. Özellikle nehir metaforu çok güçlü: Nehir, zamanın ve hayatın akışını temsil ediyor. Geçmiş, şimdi ve gelecek aslında aynı anda var. Bu fikir romanın felsefi omurgasını oluşturuyor. Kitap şunu düşündürüyor: Bilgelik öğretilmez, yaşanır. İnsan kendi yolunu yürümek zorundadır. Siddhartha, hızlı tüketilecek bir roman değil. Okurken yavaşlamak, sindirmek gerekiyor. Ama bitirdiğinde insanın içinde tuhaf bir sakinlik bırakıyor. Özellikle hayatın anlamını, yönünü, “ben kimim?” sorusunu kurcalayanlar için çok etkileyici bir eser.
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202446,9bin okunma