Bu kitabı okurken hem güldüm hem de rahatsız oldum; bence zaten Erich Kästner’in tam olarak istediği de bu. Diktatörler Okulu, gücü ele geçiren insanların nasıl “üretilip” şekillendirildiğini, bunu yaparken de eğitim, disiplin ve kör itaat kavramlarının nasıl çarpıtıldığını sert bir hicivle anlatıyor.
Kitapta anlatılan okul, aslında gerçek hayattaki totaliter rejimlerin küçük bir modeli gibi. Burada amaç düşünen bireyler yetiştirmek değil; sorgulamayan, emredileni uygulayan ve gücü kutsallaştıran yöneticiler üretmek. Okurken fark ettim ki yazar, diktatörlüğü sadece tek bir kişinin kötülüğü olarak değil, sistemli ve bilinçli bir “yetiştirme süreci” olarak ele alıyor. Bu da kitabı sıradan bir siyasi eleştiriden daha sarsıcı hâle getiriyor.
Kästner’in dili çok sade ama bir o kadar da zekice. Mizah var ama bu mizah güldürmekten çok düşündürüyor. Bazı bölümlerde gülerken hemen ardından “aslında bu hiç de komik değil” diye düşündüm. Çünkü anlatılanların geçmişte kalmadığını, bugün bile farklı şekillerde karşımıza çıkabildiğini hissettiriyor.
Bence Diktatörler Okulu, gücün nasıl yozlaştırdığını ve eleştirel düşüncenin neden bu kadar önemli olduğunu anlatan kısa ama etkili bir kitap. Okuyucuyu yormadan, mesajını doğrudan veriyor ve bitirdiğinde insanın aklında tek bir soru kalıyor: “Biz, böyle bir sistemin parçası olmamak için gerçekten ne kadar sorguluyoruz?”