2026 21. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 22:07
EVLERDEN UZAK-MARILYNN ROBINSON,190 sayfa, “Çünkü insan yalnızlığı bir kere tattı mı,başka türlü de var olmuş olabileceğine inanması artık imkansızdır.Yalnızlık mutlak bir keşiftir….” Yalnızlık,aile,kayıplar,aidiyet,doğa-insan ilişkisi,ev kavramı,özgürlük,göçebe hayat üzerine kurulu Evlerden Uzak iki kız kardeş Ruth ve Lucille ile teyzeleri Sylvie üzerine kurgulanmış bir kitap. Annelerinin ölümünden sonra önce anneanneleri ,onun da ölmesi sonucu yıllar sonra ortaya çıkan teyzeleri Sylvie ile birlikte göl kıyısındaki küçük bir kasaba olan Fingerbone’de yaşayan iki kız kardeşin öyküsü.Teyze Sylvie alışılmışın dışında,göçebe ruhlu,ev hayatına bağlılığı olmayan bir kadın.Sürekli dolaşmış,trenlerde yaşamış,yerleşik hayata mesafeli biridir.Geleneksel ev düzeni ona göre değildir.Bu durum Lucille ile çatışma yaratırken,Ruth daha içsel ve gözlemci konumuna girer.Teyzesinin yaşam şekli onun için önemli değildir,ona uyum sağlar. Ev hayatı,ev Sylvie için fiziksel bir mekan değil (sürekli ev kıyafeti ve ayakkabıları ile yatan,sık sık evin bahçesinde,çimenlerin üzerinde uyuyan,evde her an gidecekmiş gibi paltosuyla oturan) bir sınır,özgürlüğünü engelleyen bir mekan.Ona göre ev doğanın bir uzantısı,kapılar sürekli açık,içeriye soğuğun dolmasına neden olan kırık camlar,rüzgârla içeriye dolan yapraklar… Ruth ve Lucille bir yandan büyüme sıkıntılarıyla boğuşurken ,diğer yandan da teyzeleri Sylvie’nin alışılmadık karakteri ve hayat tarzı karşısında bocalayarak kendi yollarını çizmeye çalışırlar. Kader onlara nasıl bir yaşam çiziyor,aynı acıdan beslenen iki kızkardeş birbirine tutunmak yerine tamamen zıt yönlere mi savruluyorlar kitabı okuduğumuzda görüyoruz … Enerjik ve dışa dönük bir yapınız varsa,melankolik bir yapıdan uzak,psikolojik romanlara ilgisizseniz bu kitap size göre değil… Ayrıca göl,su imgesi romanda çok tekrar eden metaforlar.Aşırı yağış,sel ,gölün taşması ,evlerin sular altında kalması,giriş katının su içinde olması nedeniyle insanların bunu kanıksaması,su ile iç içe yaşamları bana Kobo Abe’nin Kumların Kadını romanını anımsattı. #221039252 Bu romanı okurken her tarafımda kumlar hissederken,Evlerden Uzak romanını okurken de suyu hissettim..
Evlerden UzakMarilynne Robinson · Metis Yayınları · 2023398 okunma