Umut'un gölgesinde büyüyen aç gözlülük : inci
2026 1. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 14:23
“Yoksulluk içinde geçen o sade hayatında Kino’nun en büyük zenginliği ailesiydi; fakat denizin dibinden çıkardığı o parlak inci, yalnızca ışık değil, insanların içindeki karanlığı da gün yüzüne çıkaracaktı. Başlangıçta inci, onun gözünde oğlunun sağlığı, özgürlük ve onur demekti; fakat her bakan gözde biraz kıskançlık, her söylenen sözde biraz çıkar gizliydi. Kino, incinin ona umut verdiğini düşünürken aslında hayatına korku ve huzursuzluk da sızmaya başlamıştı; çünkü zenginlik hayali büyüdükçe, çevresindeki insanların gerçek yüzleri de belirginleşiyordu.” “Juana, incinin yalnızca bir taş olmadığını, görünmeyen bir lanetin başlangıcı olduğunu sezmişti. Ona göre huzur, sahip olunanla yetinmekteydi; fakat Kino’nun kalbinde artık daha büyük hayaller vardı: eğitim, saygınlık ve yoksulluğun zincirlerini kırmak. Ne var ki insanın kalbine bir kez hırs düştüğünde, gerçek ile hayal arasındaki çizgi silinmeye başlar. İnci büyüdükçe umut değil, şüphe ve korku büyüyor; aileyi koruması gereken baba, farkında olmadan onları tehlikeye yaklaştırıyordu.” “Sonunda Kino, incinin parlaklığının aslında mutluluğun değil, kaybın habercisi olduğunu acı bir şekilde anladı. O küçük taş, bir ailenin hayallerini beslemek yerine onların huzurunu parça parça yok etmişti. Çocuğunun sessizliğiyle yüzleştiğinde, zenginliğin hiçbir şeyi geri getiremeyeceğini kavradı. Ve inciyi denize fırlattığı an, yalnızca bir nesneyi değil, insanın hırsla kurduğu sahte umutları da suyun karanlığına gömmüş oldu.”
İnciJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 202349,8bin okunma