2026 4. kitabı
Yu Hua’nın Yaşamak romanı, bireysel bir hayat hikâyesi üzerinden 20. yüzyıl Çin’inin toplumsal dönüşümünü anlatan güçlü bir tarihsel-sosyolojik metindir. Roman, bir bireyin trajedisi gibi görünse de aslında devlet, ideoloji, sınıf ve tarihsel kırılmaların sıradan insan üzerindeki etkisini inceler. Roman; Çin İç Savaşı, Büyük İleri Atılım ve Kültür Devrimi gibi dönemleri arka planda işler. Ancak dikkat çekici olan, bu olayların politik analiz olarak değil, gündelik hayata yansımasıyla verilmesidir. Sosyolojik olarak burada: Devlet ideolojisinin makro düzeyde, bireyin yaşam dünyasının mikro düzeyde çarpışması görülür. Romanın kahramanı Fugui ideolojik bir özne değildir; hayatta kalmaya çalışan sıradan biridir. Bu, Weberyen anlamda rasyonelleşmiş modern devletin birey üzerindeki bürokratik tahakkümünü gösterir. İdeoloji soyuttur; açlık ve ölüm somuttur. Roman boyunca aile, hayatta kalmanın temel birimi olarak kalır. Ancak bu aile: Koruyucu bir yapı olmaktan çok ortak bir kaderin taşıyıcısıdır. Aile üyelerinin birer birer ölmesi, modernleşme ve siyasal dönüşümün en ağır yükünün aile kurumu tarafından taşındığını gösterir. Durkheimcı açıdan bakarsak: Toplumsal dayanışma biçimi mekaniktir (köy toplumu), ancak devlet müdahalesi bu dayanışmayı zayıflatır. Aile burada “duygusal sığınak” değil, trajedinin paylaşıldığı son toplumsal hücredir. Romanın en çarpıcı teması şudur: İnsan bazen “iyi yaşamak” için değil, sadece yaşamak için yaşar. Bu, neoliberal bireycilikten çok farklı bir varoluş biçimidir. Burada başarı, mutluluk, kendini gerçekleştirme yoktur. Sadece; aç kalmamak, bir gün daha ölmemek sevdiklerini toprağa gömmek vardır. Bu yönüyle roman, günümüz “başarı anlatılarına” güçlü bir karşı tez üretir. Romanın en güçlü sosyolojik mesajı şudur: Büyük tarih anlatıları, küçük hayatları ezer. Fugui ne kahramandır ne muhalif ne de devrimci. O sadece sıradan bir insandır. Ancak modern tarih en çok sıradan insanları yaralar. Bu bağlamda roman, devlet merkezli tarih yazımına karşı alt sınıfların deneyimine dayalı bir “aşağıdan tarih” örneğidir. Romanın temel sorusu şudur: İnsan neden yaşar? Cevap: Çünkü başka seçeneği yoktur.
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,6bin okunma