···Okunma: 13 Şubat 2026 21:43 Bekle Beni: Birebir hayat öyküsü değil sadece fırtınalarla savrulan insanlardan bir kesit.
Selim, toplumsal sorunlara karşı duyarlı, hassas ve idealist, edebiyata ve yazarlığa ilgi duyan inatçı ve dirençli bir gençtir. Leyla ise düzenli, sakin, içe dönük, sabırlı ve fedakâr bir genç kadındır. Selim uzun süredir uzaktan izlediği Zeynep’e arkadaşının da yardımıyla duygularını döktüğü bir mektup gönderir. Muhallebicide buluşmak üzere bir not gönderen Selim masaya oturur ve beklemeye başlar. Genç kızın içeri girmesiyle Selim o an anlar: Artık kaderi çizilmiş ve son nefesine kadar beraber olacağı kişiyi bulmuştur. Çok geçmeden evlenip yuva kuran ikilinin hayatına kızları Zeynep’in de girmesiyle hayatları huzur dolu ve şen şakrak bir şekilde geçmeye devam eder. Ta ki 68’li yılların Türkiye’sinde tek suçu okuryazarlık olan, edebiyata ilgi duyan aydın kesimlerle beraber Selim’in de tutuklanmasına kadar.
“Kaç nesildir bu topraklarda düşünen, yazan, çizen insanlar hapishanelerde çürür.”
BEKLE BENİ, hepimizin çok yakından bildiği aşkın ve direnişin hikayesi. Bir yanda birbirine kavuşma telaşı içinde onlarcasına ses olan bir aile, bir yanda ise özgürlük mücadelesi ve umut. Bir dönem düşünün: Okur-yazarlığın suç sayıldığı, hapis ve işkencelerden kurtulmak için ölmenin göze alındığı, üniformaların karakterleri değiştirdiği, gökyüzünü görebilmek için vatanından koparılıp yabancı ülkelerde yaşama tutunmak zorunda kalan insanların olduğu…
“Zamanı durduramazsın. Ve halkın sesi, her zaman sana ulaşacak. Saatler farklı zamanları gösterse de hepsi aynı gerçeği fısıldıyor: Değişim geliyor.”
Zülfü Livaneli’nden fikir ve düşüncelerinden ödün vermeden, hayatından esintiler de içeren cesurca yazılmış bir kitap. Okurken eksik kalan noktaları araştırmaya sevk eden, boşlukları doldurduğumuz, düşündüren ve bütün o yaşanmış acı duyguları hissettiren bu kitabı mutlaka okumalısınız bence.