2026 4. kitabı
Nazan Bekiroğlu’nun okuduğum ilk eseri olan Mor Mürekkep her okuduğunuzda size farklı bakış açıları kazandıracak harika bir kitap. Peki Bekiroğlu Mor Mürekkep’te neler anlatıyor? Nazan Bekiroğlu’nun Mor Mürekkep’i, modern edebiyatımızın en zarif işçiliklerinden biridir. Kitabı elinize aldığınızda karşılaşacağınız şey sadece bir denemeler topluluğu değil bir kadının ruhundan dökülenlerin kağıda düşüş biçimidir. Yazar, gündelik hayatın tozuna karışmış her bir kelimenin kökenine inerek itibarlarını yeniden kazanmalarını sağlar. Bütün metinlerin omurgası olan konu ise, Doğu ile Batı arasında sıkışmış insanın o kadim “yurt özlemi”dir. Onun satırlarında Nil ile Tuna, Tanpınar ile Kafka, tarih ile efsane, hayal ile gerçek iç içedir. Bana kalırsa Mor Mürekkep bir bakış kitabıdır. Eşyaya, kadına, aşka ve zamana karşı geliştirilen bu derin bakış, okuru yavaşlatıp her virgülde nefes alıp, her noktada tefekkür etmeye zorlar. Bekiroğlu’nun cümleleri uzundur, ağdalı değil ama yoğundur. Kitabın bütününe yayılan o “mor” renk ise aslında bilgeliğin ve melankolinin rengidir. Bekiroğlu okura bir şeyler öğretme kaygısı gütmeden; okurun kendi iç dünyasındaki o gizli odaya girmesini sağlar. Böylelikle tıpkı bir mürekkebin kağıda yayılışı gibi okurun düşüncelerinin şekillenmesini izler. Sözlerimi kitaptan şu alıntı ile bitirmek istiyorum: “Durduğunuz yer kendi morunuz. Ya siz hangi morsunuz? Yaşıyor mu, ölüyor musunuz?” Kitapla kalın.
Mor MürekkepNazan Bekiroğlu · Timaş Yayınları · 20212,171 okunma