Bazı kitaplar vardır; bittiğinde kapağını kapatırsınız ama içinizde kapanmayan bir yer kalır. Saç Örgüsü benim için tam olarak böyle bir roman oldu. Üç farklı ülkede, üç farklı hayat süren üç kadın… Ama aslında tek bir duygunun etrafında birleşiyorlar: mücadele.
Hindistan’da Smita…
Kast sisteminin en dibinde, görünmez sayılan bir hayatın içinde yaşıyor. Ama bir anne olarak kızına başka bir kader yazmak istiyor. Onun cesareti, çaresizliğin içinden doğan bir umut gibi. Smita’yı okurken şunu düşündüm: Bir anne, dünyanın en güçlü insanı olabilir.
İtalya’da Giulia…
Ailesinin geçim kaynağı olan saç atölyesini ayakta tutmaya çalışıyor. Geleneklerin ağırlığı ile değişimin gerekliliği arasında kalmış bir genç kadın. Onun hikâyesi bana şunu hissettirdi: Bazen hayat, bize devraldığımız yükleri dönüştürme sorumluluğu verir.
Kanada’da Sarah…
Başarılı, güçlü, mesafeli bir avukat. Ta ki hastalık kapısını çalana kadar… Sarah’nın yaşadığı kırılma, aslında modern dünyanın güçlü kadınlarına bir ayna tutuyor. Güçlü görünmek zorunda bırakılan kadınların içindeki kırılganlığı çok derinden hissettim.
Roman boyunca bu üç kadının yolları fiziksel olarak kesişmiyor. Ama saç… Evet, saç onların kaderini görünmez bir örgüyle birbirine bağlıyor. Saç burada sadece bir nesne değil; kimlik, direnç ve yeniden doğuşun sembolü.
Bu kitap bana şunu hatırlattı:
Kadın olmak, dünyanın neresinde olursak olalım, bir mücadele biçimi. Ama aynı zamanda bir dayanıklılık hikâyesi. Farklı diller konuşsak da gözyaşımızın ve umudumuzun dili aynı.