Hayat Mutlu Olmanı Değil, Anlamlı Olmanı İstiyor
2026 8. kitabı
İnsanın Anlam Arayışı, insana hazır cevaplar sunan bir kişisel gelişim kitabı değil; insanı kendi hayatının sorumluluğuyla yüzleştiren derin bir varoluş metni. Frankl, insanın temel motivasyonunun haz ya da başarı değil, anlam olduğunu söylüyor ve bu anlamın dış koşullardan bağımsız olarak inşa edilebileceğini gösteriyor. Kitap, “Hayattan ne bekliyorum?” sorusunu tersine çevirerek “Hayat benden ne bekliyor?” noktasına taşıyor ve okuru pasif bir bekleyişten aktif bir duruşa çağırıyor. Frankl’a göre insan, hayatına üç yoldan anlam katabilir: üreterek, severek ve kaçınılmaz acıya karşı takındığı tavırla. Bu yaklaşım, anlamı yalnızca başarıya ya da iyi hissetmeye bağlamaz; aksine, zorlukların ve eksikliklerin içinden geçen bir olgunluğu işaret eder. Özellikle acı karşısındaki tutum, insanın karakterini ve iç özgürlüğünü belirleyen temel unsurdur. Değiştirilemeyen koşullar karşısında bile insan, nasıl biri olacağını seçme gücüne sahiptir. Bu kitapla çizilen yol haritası, mutluluğu hedefleyen değil, değeri merkeze alan bir yaşam anlayışı. İnsan, hayatı kontrol edemese bile ona vereceği cevabı seçebilir. Frankl’ın asıl çağrısı şu: Anlam aranmaz, üstlenilir. Ve insan, kendisine emanet edilen bu anlamı taşıdığı ölçüde, en zor şartlarda bile ayakta kalabilir.
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma