Bilgelik Evi (Beytü’l Hikme) #okudumbitti
Beni beklediğimden daha fazla etkiledi. Okurken sadece “tarihten bir kesit” değil, bilginin nasıl doğduğunu, büyüdüğünü ve bazen acımasızca susturulduğunu hissettim. Ama en güzeli şu: kitap, o büyük kaybı anlatırken bile insanın içini karartan bir yerde bırakmıyor; tam tersine “yeniden mümkün” duygusunu diri tutuyor.
Hikâyenin merkezindeki Beytü’l Hikme fikri beni çok etkiledi: farklı dillerden, farklı kültürlerden insanların aynı masa etrafında buluşup metinleri çevirmesi, anlaması, tartışması… Çocuklara (hatta biz yetişkinlere) çok net bir mesaj veriyor: bilgi tek bir yere, tek bir kişiye ait değil; paylaşıldıkça çoğalıyor. Ve bu yüzden korunması gereken şey sadece kitaplar değil, merakın kendisi.
Kitabın dili sade ama altı dolu. “Büyük bir yıkım” gibi ağır bir konuyu didaktik olmadan anlatmayı başarmış. Sayfaları çevirirken bir yandan hüzün, bir yandan gurur, bir yandan da tuhaf bir umut hissettim. Çünkü kitap şunu çok iyi yapıyor: geçmişte yaşananları anlatıp “bitti” demiyor; okuru bir sözün içine davet ediyor. Bilgelik Evi’ni yeniden kurmak… Bu cümle benim için, “daha çok oku, daha çok sor, daha çok paylaş” demekle aynı yere çıktı.
Görsellere ayrıca parantez açmam lazım: çizimler sadece eşlik etmiyor, hikâyeyi taşıyor. Detaylara bakarken Bağdat’ın o ilim atmosferini hayal etmek çok kolaylaştı. Bazı sayfalarda durup uzun uzun bakma ihtiyacı hissettim; bu da bence resimli kitapların en kıymetli tarafı.
Bu, yazardan okuduğum ilk kitaptı ve kalemiyle gerçekten bağ kurdum. Anlatımı hem incelikli hem de güçlü. Çocuklar için bir hikâye gibi başlayıp, ailece konuşulacak bir kapıya dönüşüyor: “Bilgi neden değerli?”, “Bir şeyi korumak ne demek?”, “Bir medeniyetin hafızası nasıl kaybolur?” gibi soruları kendiliğinden ortaya çıkarıyor.
Kısacası: Bilgelik Evi, rafınızda “güzel bir çocuk kitabı” diye durmuyor; ara ara açıp tekrar bakmak isteyeceğiniz, duygusu ve fikri kalan bir kitap oluyor.
@nar.cocuk
#kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri #bilgelikevi #beytülhikme #beytulhikme #çocukkitabı