2026 8. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 00:00
Öfke sorun değil, ilişkilerde sınır ihlalini fısıldayan bir müziktir. Kulak verip adımlarımızı değiştirdiğimizde dansın ritmi de değişir. Bu ay #öfkedansı nı arkadaşlarımla birlikte okuduk. Hem okurken hem de buluştuğumuzda fikirlerimizi paylaşırken terapide gibi hissettiğimiz bir deneyim oldu. Kitap özetle bize şunu hatırlatıyor: Öfke, bastırılması gereken ,sorunlu bir duygu değil; anlaşılması gereken bir mesajdır. Harriet Lerner öfkeyi ilişkilerdeki dengenin bozulduğunu gösteren bir işaret olarak değerlendiriyor. Arkadaş, kardeş, anne, eş, çocuk ilişkilerini ayrı ayrı ele aldığı örnek vakalar üzerinden bize rehberlik ediyor. Aslında kilit noktanın değişmesini beklediğimiz insanlar değil, o ilişkideki “rolümüz” olduğunu hatırlatıyor. Sürekli alttan alan, idare eden taraf olduğumuzda; karşı tarafın değişmesini bekleyemeyiz. Ama öfkemizi kusan, bağırıp çağıran bir insan olduğumuzda da anlık tepki dışında aslında döngüde bir değişiklik sağlayamıyoruz. Çünkü aslında dans süregelen ritimde devam ediyor. Karşıdakini değiştiremeyeceğimize göre bunu kendimizde uygulayarak dansın ritmini değiştirebiliriz. (Kitabın ismi bu anlamda çok yerinde ve anlamlı olmuş.) Ancak yazar şunu da özellikle belirtiyor: Davranışınızı değiştirdiğinizde karşıdaki kişi darbe aldığını düşünerek mutlaka tepki verecektir, bunun aksini beklememeliyiz. Burada önemli olan tam da o noktada duygumuzu önemsemek, özverili olmak, susmadan ama asıp kesmeden benliğimize sahip çıkarak atılan adımın arkasında durmak. Zaten çoğumuzun yapmakta zorlandığı şey de bu. Suskun ya da şiddetli bir ilişki olması farketmeksizin, konfor alanının dışına çıkmaktan korkuyoruz. Benim beğendiğim ve fark etmediğim bazı ilişki dinamiklerini anlamama vesile olan bir kitap oldu. Beraber okuduğum arkadaşlarımın da düşünceleri bu yöndeydi. 1980'lerde kaleme alınan eser, özellikle toplumda bize yüklenen “iyi kız" rolünden dolayı huzur bozulmasın diye kendini geri plana atan ve sonunda fedakârlıklarının bir hiçe dönüştüğünü görenler için de faydalı olabilecek güçlü bir eser. Psikolog Tülay Kök Youtube hesabında kitabı birkaç oturumda sayfa sayfa, uzun uzun incelemiş. İlgilileri için bunu da eklemiş olayım. Gönül rahatlığıyla #lezzetli1kitap diyebilirim.
Öfke DansıHarriet Lerner · Varlık Yayınları · 20254,889 okunma