···Okunma: 16 Şubat 2026 00:28 Bazı kitaplar bir zihniyet inşa eder. Tıpkı bu kitap gibi. Bu kitabı sıradan politik bir analiz gibi okumak mümkün. Ama kitabın asıl özelliği okuyanı bir düşünce cephesine davet etmesinde yatıyor bence. Bu kitap, modern dünyada hakikat dediğimiz şeyin kim tarafından üretildiğini sorgulamamızı sağlıyor daha çok.
Bence kitabın asıl meselesi Batı'nın Türkiye'ye yönelik tutumunu ele almak gibi görünse de benim algıladığım daha çok "Güç yalnızca askeri ve ekomoik midir yoksa başka seçenekleri de barındırır mı?" sorusunu sürekli düşündürmesiydi.
Kitabın en çarpıcı yanı olayları kronolojik bir tarih anlatısı olarak sunmak yerine olayları bir zihniyet içinde konumlandırması. Kitapta Batı sadece bir coğrafya değil bir düşünme biçimi, bir çıkar mekanizması olarak anlatılıyor. Ülkemiz ise bu sistemle sürekli temas halinde olan, bazı zamanlarda direnen bazı zamanlarda da uyum sağlayan bir özne olarak gösteriliyor.
Bence kitap aslında klasik bir moderte tartışmasının politik versiyonunu sürekli içinde barındırıyor ve Aydınlanma Çağı'ndan beri devam eden "Evrensel değerler mi yoksa medeniyetlere özgü hakikatler mi?" tartışmasını yeniden sahneye çıkarıyor.
Bence yazarın yapmaya çalıştığı şey okuyanın taraf tutması değil düşünsel refleks geliştirmesini sağlamak. Çünkü bence kitap küresel ilişkilerin bir anlam savaşı olduğunu anlatmaya çalışıyor.
Ülkemize şimdiye kadar hangi yollarla girdiklerini, nasıl kazanımlar elde ettiklerini ve bunların bizi nereye doğru götürdüğünü çok güzel anlatmış yazar.
Okumanızı tavsiye ederim.
Herkese iyi okumalar dilerim...