2021 1. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 00:00
Hani bazı kitaplar vardır ya; okuduktan sonra birkaç saat geçse bile kitabın sonunun etkisi hâlâ üzerinizde olur. İşte öyle bir kitaptı Madam Bovary. Romantizmin idealist yaklaşımına bir tepki olarak ortaya çıkan roman realizm akımının ilk ve en önemli örneklerinden biriydi. 470 sayfalık bu kitabın ilk 200 sayfasını okuyana kadar gerçekten çoğu yerde betimlemeye boğulduğumu ifade etmeliyim. Bunun sebebi ise yazarın her yeri, her kişiyi uzun ve ayrıntılı bir şekilde betimlemesiydi. Ben uzun betimlemeleri tatmin edici bulduğum ve uzun betimlemelerden hoşlandığm için beni rahatsız etmedi. Bu sebeple sabırsız ve olayın akış yönünün motora bağlamasını arzu edenler için tercih edebileceği bir roman değil en başta belirtmek isterim. Kitapta genel hatlarıyla yaptığı evliliğin hayallerindeki evlilik ve aşk görüntüsünden uzak olan bir kadının kendini tutkuyla yeni aşklara kaptırması ve kocasını aldatmasının sonucunda ilk başlarda mutlu olsa da, zamanla ruhuna adrenalin katan bu yasak aşklardan ve partnerlerinden uzaklaşması, sonraki süreçte de kendi ruhunda yaşadığı sarsıcı hezeyanlar sonucu hastalıklara yakalanıp en sonunda ölüme kadar gidişi anlatılıyor. Bayıldım, dönem kitabı severler için mutlaka okuması gereken bir eser. Şiddetle tavsiye edilir.
Madame BovaryGustave Flaubert · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201940,8bin okunma